В следващите две години Люксембург ще се превърне в първата европейска държава, където канабисът може да се отглежда, продава и употребява съвсем законно под опеката на държавни регулации, предаде Politico.

Канада – най-големият пазар за легална марихуана

Канада – най-големият пазар за легална марихуана

Какво още означава това

Законопроектът ще бъде внесен малко по-късно тази година, а инициативата е на министърът на здравеопазването в Люксембург Етиен Шнайдер.

"Правилата, които прилагахме през последните 50 години, не проработиха - забраната само направи канабиса по-интересен за младите", казва Шнайдер пред Politico.

Снимка 437950

Източник: iStock

Според изявления на министъра, пълнолетните жители на страната ще имат право свободно да купуват и употребяват марихуана, а лицата на възраст между 12 и 17 години ще могат безнаказано да носят в себе си до пет грама суха маса.

Държавата строго ще следи производството и продажбата на марихуана, като данъците от продажби ще бъдат инвестирани в образование и помощ за хората със зависимости.

Едва ли обаче Люксембург ще се превърне в новия Амстердам на Европа, тъй като най-вероятно туристите няма да имат свободен достъп до "билката". Забранено ще е и отглеждането в домашни условия.

Снимка 437951

Източник: iStock

Въпреки по-освободените правила по отношение на канабиса в някои държави в Европа, нито една европейска държава все още не е легализирала и урегулирала употребата, разпространението и производството на марихуана.

Дори в Холандия притежанието, употребата и търговията с канабис технически попадат под законови забрани, въпреки олекотените правила, които държавните органи прилагат на практика.

Световната здравна организация предложи промяна в законите около канабиса

Световната здравна организация предложи промяна в законите около канабиса

Голяма стъпка към промяната

В този ред на мисли, Люксембург отправя призив към страните членки на ЕС да последват примера и да преразгледат законодателството си.