Вчера, 18 юни, Facebook представи над 100 страници с информация по отношение на новата си криптовалута Libra, които почти моментално срещнаха съпротива от демократите в САЩ и немалко интернет потребители.

Информацията в документите е доста обемна и объркваща на места - не само за обикновените, неразбиращи от криптовалути хора, но и за политиците на Америка.

Идеята на Facebook e да предостави възможност на "милиарди хора по света" да изпращат пари и да правят плащания бързо и без излишни комисионни, като планът е Libra да се появи още през началото на 2020 г.

Снимка 429853

Източник: Facebook

От представената от Facebook информация ясно личи, че компанията е очаквала да срещне негодувание от страна на мнозина, имайки предвид всички скандали, които платформата забърка през последните години, пише The Verge.

Facebook пуска собствена криптовалута от догодина

Facebook пуска собствена криптовалута от догодина

За какво ще можем да ползваме дигиталните пари

Главният секретар на Министерството на финансите в САЩ Максин Уотърс призова Конгреса да блокира въвеждането на Libra, като заяви, че "платформата има твърде много власт и влияние, които преди е използвала за експлоатация на потребителите си".

Снимка 429852

Източник: Facebook

Уотърс подчерта, че държавните органи не трябва да позволяват използването на Libra, преди те самите да са сигурни, че разбират схемата на Зукърбърг и детайлите около нея.

Според нея Libra може да има "безпрецедентен ефект върху глобалните финансови системи" и не е разумно да се позволи на Facebook да контролира подобна инициатива.

Все още не е ясно дали ще има официално съвещание на Конгреса по въпроса, за каквото призовава Уотърс.

Марк Зукърбърг, Facebook и защо все по-малко хора искат да работят за компанията

Все по-малко хора искат да работят за Facebook

Приетите предложения за работа са спаднали почти двойно