През 2020 г. ще станем свидетели на още едно произведение на Facebook, за което неминуемо ще чуваме и говорим доста през следващите месеци и години.

Става въпрос за криптовалута, наречена GlobalCoin, която ще бъде достъпна за всичките над 2.4 милиарда потребители на социалната мрежа, предаде The Guardian.

GlobalCoin ще бъде базирана на цените на долара, еврото и японската йена, и ще може да се ползва за плащания и изпращане на пари, без нуждата от банкови сметки.

По данни на британския ежедневник, Зукърбърг вече е обсъдил и уточнил всички детайли със съответните държавни институции в САЩ и Великобритания, а Western Union са изиграли важна роля при дизайна на цялата система.

Предвижда се GlobalCoin да бъде достъпна в "дузина държави" поне първоначално, като идеята е с времето криптовалутата да достигне и повече държави.

Apple Card, Apple Pay и новата кредитна карта на Apple

Това ли е най-значимата промяна в кредитните карти от 50 години насам

Защо новата кредитна карта на Apple заслужава вниманието ни

Новината не ни изненадва, тъй като от доста време се говори за навлизането на Facebook в света на блокчейн транзакциите. През 2014 г. Зукърбърг назначи Дейвид Маркъс, бившият президент на PayPal, с идеята да помогне за развитието на финансовите услуги на социалната мрежа.