Спор няма: Lamborghini Diablo е мокър сън и фантазия за цяло едно поколение деветдесетарски деца.

Изключително атрактивен и нечувано бърз за времето си, италианският спортен автомобил е украсявал стените на хиляди момчета и момичета по целия свят, а днес, 8 декември, той навършва 30 години, което си струва да бъде почетено с малко история.

Култовото Lambo се появява на пазара през 1990 г. С него италианците искат да влязат в новия XXI век подобаващо. И успяват.

Снимка 508654

Източник: Lamborghini

Именно с Diablo Lamborghini отварят няколко нови страници в историята си. Бетонират и традициите си в "клиновидния" дизайн, който и до днес е емблема на марката.

Lamborghini Diablo се появява през 1990 г., но разработката на суперавтомобила започва пет години по-рано под кодовото название Project 132. Серийната версия е оборудвана с 5.7-литров V12 двигател, генериращ мощност от 485 к.с. и 580 Нм максимален въртящ момент.

Снимка 508649

Източник: Lamborghini

И ако днес това звучи достойно, но не и впечатляващо - имайки предвид, че вече се продават стандартни седани с по-висока мощност от тази - то преди три десетилетия Diablo се превръща в най-бързия сериен автомобил на планетата. Максималната му скорост достига главозамайващите 325 км/ч.

Снимка 508652

Източник: Lamborghini

И всичко това без хидравличен усилвател на волана, нито каквито и да е други асистенти за безопасност. За сметка на това списъкът с екстри е включвал електрически стъкла, кожен интериор и климатик.

Снимка 508653

Източник: Lamborghini

През 1993 г. на пазара се появява версията Diablo VT, която вече разполага с по-лек волан и още няколко дребни екстри, улесняващи шофьора. Това е и първият спортен модел на Lamborghini (и вторият изобщо за компанията), разполагащ със задвижване на четирите колела - след грубоватия джип LM002.

Снимка 508651

Източник: Lamborghini

Две години по-късно Lamborghini представя хардкор версията Diablo SV, която е само със задно предаване и има мощност 510 к.с. През същата 1995 г. италианската компания показва Diablo VT Roadster, което е първият серийно произвеждан кабриолет на компанията.

Снимка 508650

Източник: Lamborghini

През 1999 г. Diablo получава фейслифт и оптимизиран двигател, който вече разполага с 529 к.с. и 605 Нм максимален въртящ момент. Това е и първият път, в който Diablo се предлага с екстра, която в днешно време е стандартна за всички коли - ABS или система против блокиране на колелата при агресивно спиране.

Година по-късно приказката приключва и моделът е свален от производство. По това време Lamborghini вече е собственост на Audi, която пък е част от концерна Volkswagen Group.

Снимка 508647

Източник: Lamborghini

През 2001 г. се появява наследникът на Diablo, който също носи името на бик - Murciélago.