Ако става дума за свалянето на коледната украса, хората обикновено се делят на два типа. Едните нямат навика да се суетят много покрай нея и предпочитат да я свалят в рамките само на няколко дни след Коледа. Другите пък съвсем спокойно биха я оставили и през целия януари. Оказва се обаче, че празничните традиции имат отношение дори и към това докога е подходящо да държим коледната украса. А отговорът не е съвсем еднозначен.

Магията на Коледа, която превърна едно скромно дръвче във вещ за хиляди долари

Магията на Коледа, която превърна едно скромно дръвче във вещ за хиляди долари

Екстравагантността и излишъкът не са необходими

Коледа всъщност е един доста дълъг празник. Подготовката за него може да започне цели четири седмици преди 25 декември, като тържествата за раждането на Исус обикновено продължават 12 дни. Оттам идва и наименованието на Дванадесетата нощ, чието отбелязване като част от християнската традиция датира от IV век насам. Настъпването на 12-ия ден предвещава края на Коледа и навечерието на Богоявление.

Както знаем, 6 януари е празник, който е широко почитан у нас. Той отбелязва посещението на влъхвите (известни още като Тримата мъдреци или Тримата царе) при Исус в яслите му във Витлеем, където му се носят дарове.

Снимка 647417

Източник: iStock

И докато по нашите ширини Дванадесетата нощ е на 6 януари, тъй като броенето на дните започва след Коледа, а не след Бъдни вечер, то англиканската църква празнува Дванадесетата нощ на 5 януари. Затова и според нейните традиции коледната украса трябва да се свали тогава.

Без значение обаче кой от двата дни хората по света приемат за Богоявление, мнозина не си позволяват да държат коледната украса след него, заради поверието, че носи лош късмет.

Римокатолиците пък често се оказват с елха вкъщи за доста по-дълго време. Ако спазват традицията си, те могат да оставят дръвчето чак до 2 февруари.

Коктейл “Коледна елха “ - как да си направим най-ефектната напитка за сезона

Коктейл “Коледна елха“ - най-ефектната напитка за сезона

Ето как да си го направим

Според друга, по-малко известна в световен мащаб традиция, коледната украса може да не се маха до Нова година. Но не бива да остава след полунощ на 31 декември, тъй като по-суеверните също вярват, че това може да им донесе лош късмет, пише House Beautiful.