Класациите на най-продаваните смартфони традиционно са оглавявани от Samsung и Apple, но обикновено в топ 10 попадат и модели на Xiaomi, Huawei, Nokia, Motorola и други.

Apple, Samsung, Counterpoint Research и кои са най-продаваните премиум смартфони през 2022 г.

Кой е най-продаваният флагман с Android

Интересни разкрития за пазара

През втората четвърт на 2023г. обаче последните тотално изпадат от списъка на най-продаваните смартфони, разкрива нов доклад на Counterpoint Research.

Десетте най-продавани телефони за този период са дошли от само две компании - лидерите Samsung и Apple.

Снимка 637574

Източник: Counterpoint Research

Първите четири позиции в класацията са заети от телефоните на Apple, които се подреждат в следния възходящ ред що се отнася до броя продажби: iPhone 14, iPhone 14 Pro Max, iPhone 14 Pro и iPhone 13.

Интересно е да отбележим, че Apple успява да пласира два от най-скъпите си модели доста ефективно, което пък изглежда е основна слабост на Samsung.

Корейският гигант може да се похвали със само един хай-енд флагман в класацията на Counterpoint и това е Galaxy S23 Ultra, който заема осмото място по-брой продажби.

Снимка 615154

Източник: Samsung

Флагманите на Samsung се радват на добри продажби в САЩ и Европа, но iPhone изпреварва значително в останалите региони.

Другите модели на Samsung в списъка са с по-бюджетен профил, като моделите Galaxy A14, A54 и A14 5G заемат респективно пето, шесто и седмо място.

На девето и десето място са Galaxy A04e и A34.

Apple, Samsung, IDC и кои са най-продаваните таблети през 2022 г.

Кои са най-продаваните таблети през 2022 г.

Apple отново доминира

И двете компании бележат спад в продажбите на телефони за втората четвърт на 2023 г., но отливът за Apple е по-малък, отколкото за Samsung.