Наскоро, по време на Defcon конференцията в Лас Вегас, САЩ, видяхме технология, която превръща Tesla колите във всевиждащи подвижни станции за наблюдение.

Tesla, Defcon, Трюман Кейн, Nvidia и как Model S и Model 3 могат да бъдат подвижни станции за масово наблюдение

Как колите Tesla могат да се ползват за масово наблюдение

Едно малко USB може да промени много

Технологията позволява на сензорите в Tesla автомобилите да записват лицата на преминаващите покрай тях хора, както и номерата на автомобилите наоколо, и посредством изкуствен интелект може да установи дали някой ни следи.

Оказва се, че в САЩ тези технологии всъщност да доста разпространени. Подобни камери с изкуствен интелект се монтират по магистралите, по улиците на градовете, по кварталните лампи и общо взето навсякъде.

По време на същата конференция в Лас Вегас дизайнерът и програмист Кейт Роуз представи собствен продукт, чиято идея е да противодейства на всеобхватното следене и наблюдение.

Снимка 438692

Източник: Adversarial Fashion

Кейт е създала цяла линия облекла, "украсени" с различни регистрационни номера на коли. Идеята на нестандартните дрехи е да заблудят сензорите за наблюдение и да осигурят на собствениците им защита срещу нерегалментирано събиране на данни.

Снимка 438693

Източник: Adversarial Fashion

В колекцията има рокли, потници, якета, тениски и общо взето всякакъв вид дрехи, а цените им са достъпни почти за всеки, като якетата се продават само за 50 долара.