Големите строителни проекти често са популярни и широко очаквани, защото водят до по-добър транспорт, подобрения на околната среда и икономически стимули за района. А от The Richest се заемат да подберат 10 от най-скъпите строителни проекта на XXI век. Ето и кои са те:

10. One World Trade Center - 3.8 милиарда долара

Очаквано своеобразен символ за гражданите на Ню Йорк и света е да гледат как сграда заменя мястото, където някога са били кулите близнаци. Това, което първоначално се смята, че струва около 700 милиона долара, се повишава драстично, когато са включени специални мерки за сигурност. 541-метровият небостъргач е разположен върху силно подсилен подиум без прозорци и дебела сърцевина от бетон и стомана около асансьорните шахти. Нещо повече, сградата отразява единството и издръжливостта на град, нападнат на 11 септември 2001 г.

Саудитска Арабия, The Line, Neom и градът на бъдещето, който ще строят

Градът на бъдещето за 500 милиарда в Саудитска Арабия

Не всичко вече е само петрол

9. Marmaray Tunnel - 4.5 милиарда долара

76-километровият подводен железопътен тунел дава на Истанбул, Турция нова железопътна линия, както и точка за връзка между европейската и азиатската част на града. Новият транспорт е отворен за обществеността през 2013 г. и проектът е счетен за завършен през 2019 г. Известен като най-дълбоко потопения тръбен тунел в света, строителството е забавено, когато работниците откриват артефакти, датиращи отпреди 8000 години. Днес дългоочакваният тунел осигурява ефективен транспорт и връзка за много пътници.

8. Panama Canal Expansion - 5.3 милиарда долара

Панамският канал е построен в началото на 1900 г., когато работниците се справят със списък от препятствия. Според How Stuff Works, след работа при кални свлачища и малария, проектът се възприема като едно от световните инженерни чудеса. С наближаването на XXI век е необходима модернизация, за да се поеме по-голям транспорт и да се удвои товарът, пътуващ през канала. През 2014 г. строителството e спряно, когато възниква разногласие относно допълнително надвишаване на разходите от 1.16 милиарда долара, но каналът най-накрая e отворен отново през 2016 г.

7. Gotthard Base Tunnel - 23 милиарда долара

Създаването му продължава почти 20 години, но през 2016 г. е завършена последната част от базовия тунел Готард, създавайки маршрут за превоз на пътници и товари между Цюрих, Швейцария и Милано. Според Popular Mechanics тунелът се спуска на 2286 метра под планинските върхове и елиминира необходимостта от криволичещи планински маршрути.

6. Beijing Daxing International Airport - 25 милиарда долара

Проектиран от Заха Хадид да бъде най-големият летищен терминал в света, терминалът в Пекин може да поеме 100 милиона пътници годишно. Той включва седем писти и 700 000 квадратни метра пространство. Летището печели награди за най-добри хигиенни мерки по време на пандемията и за най-добро летище, що се отнася до размер и регион през 2020 г. Целият проект е планиран за завършване до 2025 г.

5. California High Speed Rail - 33 милиарда долара

Президентът Барак Обама насърчи подкрепата за високоскоростен железопътен проект, който започва в Калифорния и свързва големите градове на САЩ по пътя. Проектът започва през 2015 г., а първата фаза е планирана да бъде завършена до 2029 г. Първоначалният етап от линията трябва да свързва Сан Франциско с Лос Анджелис. Въпреки че строителството едва е започнало, мегапроектът вече надхвърля първоначалния бюджет.

4. Songdo International Business District - 40 милиарда долара

Един от най-скъпите проекти за развитие на недвижими имоти в света е "интелигентният град" на Южна Корея, включващ автоматични инсталации за рециклиране, сертифициране за зелено строителство и почит към други световни забележителности като Сентрал Парк в Ню Йорк и каналите на Венеция. 

3. Dubailand -76 милиарда долара

Проектът може да се похвали с една от най-големите и най-скъпи зони за забавление в света, включително тематичен парк на Disney, IMAX театър и други семейни атракции. Целта е да се увеличи туризмът в региона. Проектът започва в началото на 2000 г., но е спрян през 2008 г., поради финансовата криза в Дубай. Строителството е възобновено през 2013 г.

Smart Forest City Cancun, Канкун, Мексико, Стефано Боери и идеята за интелигентен зелен град на бъдещето

Зеленият град на бъдещето

Къде ще се намира и какво ще представлява

2. King Abdullah Economic City - 86 милиарда долара

През 2005 г. Икономическият град на крал Абдула е обявен с очакване да създаде най-голямата туристическа атракция в Саудитска Арабия. След завършването градът ще включва първокласни хотели, луксозни удобства и огромно летище.

1. Kashagan Fields - 116 милиарда долара

Мултинационалният проект си партнира с Total, Shell, Exxon Mobil, China National Petroleum Corp., INPEX, KazMunaiGas и AgipKCO. Кашаганските находища представляват най-голямото петролно откритие, направено през последните 40 години и се очаква да произвеждат повече от 90 000 барела петрол на ден.