Да пием топло бяло вино или розе е престъпление, особено през лятото. Как обаче да го охладим максимално бързо, когато тъкмо сме се прибрали с него от магазина или току-що са ни го донесли гости? Науката има отговор.

Снимка 431948

Източник: iStock

Най-добре е бутилката да бъде поставена в съд с вода с кубчета лед. Водата е 25 пъти по-ефективна в изстудяването от въздуха (например, ако го оставим просто в хладилника).

Допълнителен ефект има, когато сипем няколко лъжици сол в съда - солта намалява градуса на замръзване и, съответно, подсилва охлаждането.

Важно условие е цялата бутилка да е потопена под вода - ако гърлото стърчи, първите няколко чаши все пак ще са топли. Ако не желаем да унищожим етикета на някои по-качествено вино, можем предварително да увием бутилката в стреч фолио преди потапяне.