Всички ние всекидневно общуваме с най-различни хора. Някои ни вдъхновяват и изпълват с позитивизъм. Други, напротив, карат ни да се чувстваме уморени, като че ли нямаме енергия и желание за каквото и да било след среща с тях.

Кои са тези изтощаващи хора, как да ги разпознаваме зад хилядите им маски и да се научим да се предпазваме от тях?

Всички те са белязани с един и същи фабричен щемпел: нуждата да доминират, отговаря белгийският психолог Пиер Дако в книгата си "Фантастичните победи на модерната психология" (изд. Колибри, 18 лв.). И разкрива колко многолики и опасни могат да бъдат те. Това са:

  • всички властни хора с диктаторски наклонности
  • маниаците
  • прекалено взискателните
  • придирчивите и в най-дребните неща
  • сърдитковците
  • ревнивците
  • мнителните
  • ненавистниците
Снимка 490615

Източник: iStock

По-опасни са обаче онези, които се крият зад маската на прекалената доброта. Нерядко това са и хора, които се правят на мъченици, за да могат по-лесно да постигнат желаното. Много често те са наши близки, които смятаме, че се грижат за нас. Такъв е примерът с майката, която съзнателно пречи на сина си да стане мъж, само и само да си остана той нейното малко момченце.

Изтощаващите хора изяждат енергията на тези, с които съжителстват, когато е невъзможно да се отприщи емоционалната враждебност, обяснява известният психолог. Това са случаите на дете спрямо родител или чиновник спрямо началник например.

Снимка 490613

Източник: iStock

Хората, които съжителстват с консуматори на енергия, се оплакват все от едно и също: постоянно изтощение, подценяване или унищожаване на личността, невъзможност да си това, което си в действителност, липса на непринуденост, непрестанно и предвидливо пресмятане на всяко действие и жест, подценяване и фрустрация, отнемане на възможността за поемане на отговорност.

Пиер Дако е известен белгийски психиатър, психолог и популяризатор, автор е на редица произведения, предназначени за професионалисти и широк кръг читатели, от които най-известните са "Фантастичните победи на модерната психология" и "Триумфът на психоанализата".