София Лорен, Моника Белучи, Анна Маняни, Вирна Лизи... Едно е сигурно – италианският начин на живот се отразява много добре на тези известни актриси. И не само на тях.

Италианските жени предават своите ритуали от поколение на поколение. А някои от тях са наистина велики. А тайните им за щастие, за красота, за бавно живеене, пълно със смисъл, а не с бързане ежедневие, ще бъдат полезни на всички нас. Ето някои от тях, събрани на N.A.E.Erboristeria.

Шарена диета

Кожата е прозорец към храносмилателната система - когато тя работи добре, кожа ни е сияйна. Италианките ядат разнообразна, истинска храна, държат на качествените съставки, които винаги са пресни и местни.

Снимка 495441

Източник: iStock

Диетата им е богата на полезни витамини, минерали и антиоксиданти, а това се отразява и на красотата им - хубава кожа, бляскава коса. Средиземноморската диета е цветна – зехтин, тиквички, патладжани, домати, портокали, праскови и шам фъстък ... има толкова много възможности. 

И няма нужда да отбягваме тестени изделия, сладоледа, виното и тирамисуто - когато е умерено, всичко е наред. На София Лорен приписват думите "всичко, което виждате, дължа на спагети".

Здравословна доза слънце

Италианките обичат слънцето. През лятото те се стичат по плажове, за да се отпуснат на слънце. Подобно на много аспекти на живота, и със слънцето е важно да сме умерени.

Снимка 495434

Източник: iStock

Италианките знаят кога е време да минат на сянка. За да носим това плажно сияние, е добре да забравим за солариума. Разбира се, с много слънцезащитни продукти и шикозни слънчеви очила, за да защитим и очите си. Така ще изглеждаме като целунати от слънцето и отдалече ще си личи, че сме на почивка.

По-малкото е повече

Италианките не се гримират много. За тях красотата не е свързана с това, което ни прави да изглеждаме добре, а по-скоро с това, което ни кара да се чувстваме добре.

Ежедневният грим на Моника Белучи е толкова лесен: тя почиства лицето си, слага лек крем, спирала и гланц за устни. Мие косата си два пъти седмично и нанася зехтин по върховете. Е, парфюмът и червило са задължителни.

Никакъв стрес

Хубавият живот държи бръчките и тревожните мисли далеч от нас и затова италианските жени излъчват енергия на всяка възраст. Независимо дали става дума за размотаване с чаша вино след работа или обядване по цял час далеч от бюрото...

Снимка 495435

Източник: iStock

Винаги трябва да отделяме време, за да забавим темпото и да се отпуснем. Това е тайната на бавното стареене.

Красивата фигура

Не можем да не се запитам как с всичките им фокачи, моцарели, пастата и пицата италианските жени поддържат фигурите си. За тях bella figura е изключително важна и е свързана със специални грижи.

Италианките изпълняват леки, но чести физически дейности като изкачване по стълбите, спокойна разходка след хранене и ходене пеша като цяло.

Снимка 495433

Източник: iStock

Красивата фигура обаче е нещо повече това. Тя е философия и обръщане на внимание на малки детайли - добавяне на поразителен шал към външния вид, поддържане на ноктите безупречни или дори букет цветя на масичката ни за кафе.

La bella figura е също начин на взаимодействие с хората – с доброта, щедрост и излъчване, което показва, че се чувстваме комфортно в собствената си кожа. Защото тенденциите идват и си отиват, но тези ритуали и начин на мислене се предават от поколение на поколение.