Тази година коледните празници ще са малко по-различни за всички нас. Въпреки това, ги очакваме с нетърпение. Както ние, така и екипажът на Международната космическа станция. А най-хубавото на тези празници за мнозина са подаръците.

Вчера, 6 декември, капсулата Dragon бе изстреляна с ракетата Falcon 9 на Space X към МКС със специална мисия - да зарадва астронавтите за Коледа.

Пратката тежи общо 2900 килограма. В нея има печени пуйки, сос от червена боровинка, коледни бисквитки и украси, за да си ги направят сами красиви и коледни. На тях ще се радват четиримата американски, двамата руснаци и единия японец на бордна на Международната космическа станция.

Но вкусотиите не са толкова вълнуващи за тях, колкото останалата част от пратката - устройство за бързи кръвни тестове за астронавтите, машини за различни лабораторни експерименти, както и 40 мишки, които ще се използват в тях, предава Evening Standart.

SpaceX, Starship и как компанията на Илон Мъск планира да чисти космическия боклук

Мъск ще чисти Космоса

И там стана пренаселено

Освен това, в коледната доставка има и милиарди микроби и натрошени проби от астероиди, които да бъдат изследвани в космическата станция. И това е голямото забавление за астронавтите, особено за Кейт Рубинс от НАСА, наричан "ловеца на вируси". Доста тематично и спрямо ситуацията на Земята...