Изкуственият интелект навлиза все по-отчетливо в живота ни и завладява дори сфери, за които доскоро дори не можехме да предположим. Като модата, например, чрез която се превръща в истински творец.

Възможно ли е изкуственият интелект да замени и татуистите

Възможно ли е изкуственият интелект да замени и татуистите

И какви са негативните аспекти от това

И когато онлайн платформата Revolve и творческата агенция Maison Meta, ориентирана към AI технологиите, се обединяват за първата Седмица на модата с изкуствен интелект (през април тази година), обещанието е, че търговецът на дребно ще превърне част от представените облекла на участващите дизайнери във физически продукти - и ще ги продава. И това вече е факт.

Всички представени дрехи са проектирани с помощта на генеративен изкуствен интелект и са произведени от Revolve. Някои от артикулите са традиционни, но повечето показват пренебрежението на изкуствения интелект към стандартните конструкции на облеклото.

Две от отличените колекции са дело на дизайнери без опит в модния бранш. Спечелилият първо място Хосе Сабрал, който нарича новата си марка Paatiff, има образование в областта на архитектурата, а класиралата се след него Матилде Мариано представя Molnm. И двамата са от Португалия. А за да изработят физическите облекла, всеки от тях е прекарал известно време с екипа на Revolve в Лос Анджелис.

Модата е сред многото индустрии, които бързат да проучат начините, по които новите инструменти на изкуствения интелект могат да бъдат от полза. Поради способността на технологията бързо да генерира висококачествени изображения, дизайнът е едно от приложенията, където тя може да има най-голямо въздействие.

Освен това, както се оказва, технологията може да позволи и на хора, които не са непременно обучени в областта на модата, да създават иновативни дизайни. Нужна е единствено креативност и усвояване на инструментите, пише CNN.

Revolve и Maison Meta вече подготвиха следващата Седмица на модата с изкуствен интелект в две части - първата се проведе в средата на настоящия месец в Милано, а втората ще бъде в Ню Йорк - в периода от 30 ноември до 1 декември.