Листо по листо, цвете по цвете, ние създаваме нашата градина. Ние сме и агрономите, и архитектите, и дизайнерите, които не само решаваме какви растения ще засадим, но и как ще "обзаведем" градината по такъв начин, че да я направим най-уютното и приятно място от дома си.

За да бъде тя наистина вдъхновяваща и неповторима, нужно е само малко старание - да засадим най-подходящите и красиви цветя, и да подберем най-добрите и практични градински пособия.

Мебелите

Времето, прекарано в градината, е време на отмора и спокойствие, затова от огромно значение е какви градински мебели ще подберем, за да се чувстваме удобно и приятно. За да направим правилния избор, първо трябва да се съобразим с пространството, с което разполагаме, а и колко от него искаме да използваме.

Малко, но практично

Ако нямаме достатъчно свободна площ, най-добре е да изберем малка маса с два-три стола, която хем няма да заема много място, хем ще ни върши чудесна работа.

В този случай най-подходящи за целта са комплектите сгъваеми маси и столчета, които благодарение на конструкцията си, са по-удобни за съхранение. С минимални усилия те се превръщат и в лека преносима мебел за къмпинг, излет и т.н.

Снимка 437634

Източник: iStock

Затова и повечето сгъваеми маси и столове са изработени от олекотени материали. Предимството им пред обикновените несъмнено е тяхната компактност, свободното пространство, което гарантират в сгънато положение, и мултифункционалността им.

Като стана дума за мултифункционалност, няма как да не споменем и любимите ни пуфове, които са отлична идея за градинска мебел. Един от малкото недостатъци на повечето пуфове е, че с времето се слягат (заради топчетата в тях). Надуваемите кресла обаче нямат този проблем. Освен това, са и много практични, удобни и издръжливи.

Снимка 437281

Източник: iStock

Здравото им покритие ги предпазва от спукване при употреба върху трева, а в повечето случаи имат и UV защита. По този начин се удължава животът на продукта при ползване на открито. Удобни са и за местене и пренасяне, защото са леки. Изключително компактни - можем да ги вземем с нас, където пожелаем - на пикник, в парка, на плажа. Често се правят от ярки и шарени цветове - за повече свежест.

Пространството го позволява

Ако все пак имаме повече място, ще поискаме цяла градинска гарнитура - с диван, кресло, табуретки и маса. А най-добрият вариант като материал, особено що се отнася до практичност, е ратанът. Синтетичната му разновидност е водеща по отношение на технологичния напредък в производството на градинска мебел.

Снимка 437275

Източник: iStock

Най-голямото предимство на качествените ратанови мебели за градината е, че са подходящи за всеки сезон. Което не означава, че не бива да полагаме минимални усилия, за да ги пазим. Ратановите влакна са изтъкани от теглени синтетични нишки и обикновено се плетат около леки, устойчиви на ръжда алуминиеви рамки. Градинските мебели от ратан имат всички предимства - що се отнася до пластмасовите мебели, но без съмнение изглеждат в пъти по-добре на външен вид.

На сянка

След като вече сме избрали мебелите, може би не никак лоша идея и да преценим как ще ги пазим (а и нас самите) от дъжд и слънце. Вариантите са няколко и отново зависят от това с колко място разполагаме.

Снимка 437278

Източник: iStock

Една от опциите, които много хора избират, е монтирането на прибираща се тента. Този вид обикновено е изработен от алуминий и текстил и може да бъде поставен както на стена, така и на таван (ако се монтира на балконска тераса например). Тентата е невероятна идея не само за градини, но и за открити тераси.

Тентата предпазва от слънчевите лъчи и задържа горещината, което си е направо идеално решение, що се отнася до хлад и сянка.

Снимка 437276

Източник: iStock

Ако все пак искаме да си спестим дупки по стените или тавана на къщата, винаги можем да изберем някоя градинска шатра или павилион. Монтират се лесно и са много издръжливи, благодарение на неръждаемите стоманените рамки, които се закрепят за земята и гарантират стабилност.

Тентата, с която е покрит градинският павилион, ни защитава от силна слънчева светлина, а павилионите с полиуретанов покрив ни предпазват и при проливни дъждове. Под приятната и обширна сянка има място и за целия комплект градински мебели.

За всеки по нещо

След като се погрижихме за сянката и мебелите, време е да помислим и как да се поглезим. Градината обикновено е любимото място на повечето дами, но не е предпочитана от мъжете, които сякаш се чудят какво могат да правят там.

Снимка 437279

Източник: iStock

Едно барбекю със сигурност ще примами и господата. Не всички мъже обичат да кулинарстват около готварската печка, но почти всички искрено се наслаждават сами да приготвят скарата на барбекюто, особено ако го правят в "компанията" на няколко студени бири. Вариантите и в този случай са много, някои дори и на колелца.

Снимка 437274

Източник: iStock

За незабравими летни приключения за цялото семейство и за да направим градината си истинско райско кътче, което си има всичко, ни липсва само един басейн. Най-оптималният и достъпен вариант, е голям и надуваем. Предимствата му несъмнено са лесният монтаж и демонтаж (може да го приберем лесно през зимата), лесната и евтина поддръжка и, не на последно място - цената.

Слагаме до него шезлонг и плажен чадър и сякаш сме на морето, готови да се насладим на една страхотна почивка, но у дома.