Всяка година различни и кое от кое по-интересни постижения влизат в книгата на рекордите на Гинес. Точно такъв е и един от последните, свързан с най-стръмната улица в света, която се намира в градчето Харлек в Северен Уелс.

За да кандидатстват за точно тази титла, местните хора от Харлек си направили предварително проучване. Оказало се, че Гинес има 10 критерия, на които трябва да отговаря улица, ако иска да постави рекорд. Две от тях са да бъде с твърда настилка и да има сгради покрай пътното платно.

След като станало ясно, че Ffordd Pen Llech отговаря на всички критерии, трябвало да бъде измерен наклонът на улицата. Установило се, че е 37.45 градуса. В надпреварата за рекорд на Гинес, Ffordd Pen Llech си съперничи с улица Baldwin в Дъндин, Нова Зеландия, която беше първенец досега. Там обаче е измерен наклон от 35 градуса, пише BBC.

Baldwin в Дъндин, Нова Зеландия

Източник: iStock

Baldwin в Дъндин, Нова Зеландия

Независимо че повечето жителите на Харлек живеят в подножието на стръмния хълм, пощенската станция и местният аптекар се намират точно на върха. А това, разбира се, прави изкачването ѝ задължително, и си е един вид тренировка.