Минавали сме безброй пъти покрай тях. Неизменна част са и от пейзажа на София, но сякаш никога не получават заслуженото внимание. А трябва, защото общо шест реки пресичат голяма част от столицата. Перловската и Владайската минават и през самия център, но някак все не успяват да се впишат в нейния ритъм и дух.

Именно с идеята да изкорени тази несправедливост се заражда инициативата Реките на София. Нейната цел е да промени техния облик и предназначение и да ги превърне в един спокойни и уредени кътчета природа, място за култура, спорт и отдих - точно както е в редица европейски градове (от които можем да взимаме пример).

Първата стъпка към тази цел ще се направи на 26 и 27 септември, когато ще се проведе първият по рода си Фестивал: Реките на София. Той ще ни покаже нагледно как реките могат да заживеят нов живот и така да се даде начало на промяната в нагласата ни към тях. Акцентът е върху зоната около канала на булевардите "Евлоги и Христо Георгиеви" и "Сливница".

Снимка 497092

Източник: Imp-Act

В двата дни на събитието са предвидени редица активности, свързани с хора, бизнеси и организации, които застават зад каузата за нов живот на реките в столицата. Локациите са различни, но общото между тях е, че са по протежението на Перловската и Владайската река.

Снимка 497093

Източник: Imp-Act

Ще се проведе и отворена дискусия за бъдещето на софийските реки и тяхното предназначение в градската среда.

Пълната програма на събитието, както и повече подробности за всички събития можем да открием във Facebook страницата на Фестивал: Реките на София.