Последните трудни за Facebook месеци доведоха да очакван развой на събитията. След скандала с изтичането на информация за потребителите на социалната мрежа към различни компании, Федералната търговска комисия на САЩ отсъди рекордна глоба за компанията.

Марк Зукърбърг ще трябва да заплати пет милиарда долара, се казва в изнесената информация от споразумението между него и комисията. То е постигнато вчера, на 24 юли.

Но това далеч не е краят на цялата сага. Тепърва ще се проведе задълбочено разследване за причините и начините на изтичане на информация от сървърите на Facebook.

Снимка 435605

Източник: GettyImages

Данните на над 87 милиона потребители бяха поставени в риск от политическа злоупотреба, след като достигнаха до сървърите на Cambridge Analytica. В месеците след това разкритие в Щатите неведнъж се чуха искания за по-затегнат контрол и по-голяма прозрачност на технологичните компании, за да не стават инструмент в ръцете на политическите партии.

И въпреки че на Facebook бе наложена най-голямата санкция в историята на Федералната търговска комисия, мнозина не са доволни от нейния размер. Причината е, че тези пет милиарда са приходите на компанията само за един месец. 

Снимка 435615

Източник: GettyImages

За 2018 г. чистата печалба на Facebook е 22 милиарда долара. Именно затова наложената глоба бе определена като чиста подигравка със сигурността на потребителите, пише CNN Business.

Освен тях, на технологичната компания е наложена и санкция от 100 милиона заради извеждането на заблуждаваща информация към инвеститорите относно сериозността на злоупотребата с лични данни.

Facebook и покер ботът, който не може да бъде победен

Facebook и покер ботът, който не може да бъде победен

Изкуственият интелект сам е овладял играта

След решението на комисията Зукърбърг коментира, че се е съгласил да плати глобата, но по-важното в случая са структурните промени, които ще се предприемат, за да се гарантира неприкосновеността на данните на потребителите на социалната мрежа. По думите му, това ще доведе до създаването на изцяло нов стандарт в индустрията.