Пътническите полети извън орбитата на Земята са само първата стъпка от едно дълго пътуване - това вече ни стана ясно. И докато Джеф Безос вече може да се похвали, че лично е тествал възможностите на ракетата New Shepard, то космическите му планове не спират да ни изненадват.

Уилиям Шатнър, Blue Origin и защо полетът на актьора до Космоса бе отложен

Защо отложиха полета на Уилиям Шатнър до Космоса

Ще има ли нов рекорд

Тези дни разбрахме, че сред тези за близкото бъдеще на Blue Origin е изстрелването на космическа станция за комерсиални цели. Тя носи името Orbital Reef и се очаква да стигне планираното си местоположение между 2025 и 2030 г.

Основното предназначение на кораба ще бъде подобие на бизнес парк, в който до 10 души космически туристи ще могат да изпитат "екзотично гостоприемство". Станцията ще е с площ близо 3000 кв.м. и ще включва космически хотел, както и място, идеално за заснемане на филми в условията на микрогравитация или извършване на нестандартни изследвания.

Най-вероятно хората, които ще получат достъп до съоръжението, ще бъдат от космически агенции и технологични компании, както и от страни, които нямат собствена космическа програма и не могат да се озоват на борда на МКС например.

"Станцията ще отвори следващата глава в изследването и развитието на Космоса, като улесни растежа на жизнена екосистема и бизнес модел за бъдещето", смята Безос, цитиран от Evening Standart.

Джеф Безос, Илон Мъск, NASA и защо собственикът на Blue Origin съди космическата агенция

Безос съди NASA заради Мъск

Враждата им няма край

Амбициозният проект за Orbital Reef обаче няма да бъде изпълнен изцяло от Blue Origin, а в партньорство с редица компании, всяка със своя принос. Сред тях са Boeing, Genesis Engineering, Redwire и Space.