Всички, които имаме достъп до питейна вода и го приемаме като даденост, не осъзнаваме какъв голям проблем е това за милиони хора по света. За тях създаването на прост и ефективен метод за пречистването й е от жизненоважна необходимост.

Затова и от няколко години организацията с неспотапнска цел WATERisLIFE се опитва да създаде достатъчно надежден продукт, благодарение на който много хора ще имат достъп до питейна вода. Един такъв продукт с бъдеще е Drinkable Book - книгата, която пречиства водата.

Група изследователи от САЩ, в сътрудничество с WATERisLIFE, разработват книга със страници, импрегнирани със сребърни наночастици, които могат да се използват за филтриране на замърсена вода.

Една страница от тази "книга за пиене" потенциално може да филтрира до 100 литра питейна вода, като осигурява евтино, устойчиво решение за общности, страдащи от тежки санитарни проблеми.

Признавайки, че среброто е ефективен антимикробен препарат, Тереза Данкович от университета Carnegie Mellon в Питсбърг, Пенсилвания, използва идеята, за да лансира концепцията за книга, която би могла едновременно да насърчи правилните санитарни практики и да пречисти водата.

Когато водата премине през сребърните наночастици, унищожава 99.9% от бактериите и става годна за пиене. Веднъж щом страницата бъде откъсната, тя може да се използва многократно като филтър, пишат от Scientific American.

Освен че действа антимикробно, книгата образова хората за водната хигиена и включва полезни съвети за здравеопазването.

Болестите, пренасяни чрез вода, като коремен тиф или диария, убиват 1.5 милиона души годишно в световен мащаб. Вината за това са преди всичко лошите санитарни условия или недостатъчните пречиствателни съоръжения. Неадекватните хигиенни практики също водят до нарастване на вредни организми във водоснабдяването, като например Ешерихия коли.