Спокойствие, здравословен живот в унисон с природата, и устойчивост. Днес това не са просто думи, лишени от съдържание. Живеем в свят, където мисълта за природата и за това как да оставим по-малък отпечатък от своята дейност върху нея, става все по-всеобхватна и вълнува все повече хора.

Да живееш в хармония със света около себе си, да щадиш природата и да се наслаждаваш на всеки един миг от съприкосновението си с нея - това са важни моменти от живота, които го правят по-хубав и може би една идея по-истински.

Запленени от мечтата си да имат свой дом, изграден съобразно идеята за екологичност и енергийна ефективност, преди близо три години едно семейство от София решава да напусне големия град и да заживее на 12 км от столицата - в китното Иваняне, в подножието на Люлин планина.

Снимка 498595

Източник: Velux

"Решихме да построим къща според нашите изисквания - такава, каквато я виждахме в мечтите си; къща, която да отговаря изцяло на нашата нагласа и философия", споделя собственичката.

Покривните прозорци VELUX - важен елемент за постигане на енергийна ефективност

Основното изискване на собствениците е строителството да бъде изпълнено с естествени материали и къщата да е енергийно ефективна. Тези условия залягат още на етап проектиране, а самият проект е разчетен така, че да се постигне максимално оползотворяване на влизащата слънчева енергия през покривните прозорците VELUX на мансардния етаж и по този начин да се увеличи слънцегреенето в помещенията.

"Благодарение на този факт, както и на изолацията и дебелината на стените, достигащи 50 см, през зимата дори не е необходимо да се отоплява мансардният втори етаж. Само в най-студените дни или в облачно време включваме отопление на долния етаж, като по този начин в резултат на естествената циркулация на въздуха се затопля цялата къща", коментира домакинята.

Високата и доказана в практиката енергийна ефективност на прозорците VELUX е един от факторите, натежали при избора на собствениците да се разположат покривни прозорци на втория етаж.

Снимка 498592

Източник: Velux

"Още преди да започнем да стоим къщата, си представях точно такъв дом с такива прозорци. Прозорците VELUX с техните показатели и много добрата им изолация се вписват идеално в цялостната ни концепция за енергийно ефективна къща", уточнява собственичката.

Желаният климат в къщата ще се поддържа и благодарение на ролетните щори, които предстои да бъдат монтирани към покривните и вертикалните прозорци на втория етаж. Те допълнително ще допринесат за същественото постигане на желаната температура през зимата и за охлаждане на къщата през лятото, така че да не се налага използване на допълнителна енергия за отопление или охлаждане.

А през най-горещите дни на годината естественото проветрение, постигано благодарение на подходящото разположение на прозорците, включително покривните, създава прохлада и комфорт.

"Това ни спасява дори и в най-жарките летни дни", споделя семейството. Освен ролетни щори, собствениците са решили да закупят и външни сенници, с които да поддържат идеалната температура у дома.

Покривните прозорци осигуряват светлина, простор и комфорт

В обособения на втория етаж кабинет са монтирани общо три покривни прозореца с горно управление. Два от тях са допълнени с вертикални прозорци VELUX, оформяйки по този начин светъл и уютен кът за работа, за отмора с чаша кафе и хубава книга или просто за мигове в съзерцание на красивата природата наоколо.

"За мен добавянето на двата вертикални елемента към покривните беше много важно - елемент, на който силно държах", обяснява собственичката. "От тези прозорци се разкрива уникална гледка към Витоша. Обожавам да седя там, да работя или почивам, наслаждавайки се на изключителната панорама, която се открива пред мен. Това е кътчето в къщата, което обожавам."

Снимка 498603

Източник: Velux

Освен прекрасните гледки към простора наоколо, които разкриват, покривните прозорци на втория етаж са източник и на обилна светлина - защото пускат сияйните слънчеви лъчи в дома през по-голямата част от деня. Не е случаен фактът, че именно изобилието от светлина и простор, доставяни от покривните прозорци, превръщат кабинета в едно от най-хубавите помещения в цялата къща, което и домакините, и гостите обичат и предпочитат.

Банята в съседство също е снабдена с покривен прозорец, от който се открива прекрасна гледка към София. Освен светлината и красотата, този прозорец създава и усещането за простор в иначе малката като площ баня. Добавя и допълнителен визуален обем, който компенсира силното скосяване на външната стена и създава усещане за достатъчно пространство.

Снимка 498594

Източник: Velux

Още един покривен прозорец е разположен точно над вътрешното стълбище между двата етажа - решение, което въобще не е случайно. Прозорецът пуска дневната светлина в тази по принцип по-тъмна част на къщата, елиминирайки необходимостта от изкуствено осветление на стълбището. А това неизбежно води до намаление на разходите за електропотребление.

"Обикновено не включваме осветлението на стълбището през деня. А при пълнолуние, когато ми се наложи да сляза по стълбите, не ползвам осветление дори и през нощта. Лунната светлина, която влиза през покривния прозорец, прави слизането по стълбите в тези нощи съвсем безопасно. Естествената дневна и нощна светлина над стълбището като цяло създава една прекрасна, естествена атмосфера", споделя домакинята. "Обичам светлината, тя е моето вдъхновение. Изобилието от светлина създава отпускаща и ведра атмосфера в цялата къща. Тя дава усещане за простор, което ме зарежда всеки път, щом вляза у дома. Тя създава усещане за уют и за единение с природата. Тя ме кара да се чувствам така, сякаш цялата природа е влязла в дома ми и го е изпълнила с красота, свежест и енергия."

Да живееш в уединение с природата

"Животът в София не ми липсва. Винаги сме искали да живеем според нашата нагласа към света и според нашата философия, и го постигнахме. Избягахме от бетона и от затворените пространства. Тук се чувстваме прекрасно", разказва домакинята. "Тук посрещаме и нашите деца и внуци, които са щастливи да прекарат незабравими мигове в светлината и уюта на дома ни сред природата. Дори успяхме да вдъхновим и други семейства да построят своите домове в хармония с природата."

"А какво ми дават покривните прозорци VELUX? За мен това са светлината - комфортът и прекрасното чувство да си на място, обляно от светлина, както и топлината през дългите зимни месеци. Обичам дома си, обичам неговата светлина и уют и винаги се прибирам вкъщи с нетърпението да се насладя на заслужената почивка, с която ме дарява моето кътче под небето в кабинета на мансардния етаж."