Свикнали сме да мислим за дивата природа като за нещо несъвместимо със съвременните мегаполиси. Оказва се обаче, че когато ние не отиваме при нея, тя идва при нас. След като преди две години Барселона трябваше да се справи с "нашествие" на диви прасета, сега е ред на Рим.

Реджина Келър от Вирджиния и огромната черна мечка, която се къпе в детски басейн

Мечката, която се изкъпа в детски басейн

Любопитна среща

От няколко седмици в квартали на италианската столица има вечерен час.

И той не е свързан с пандемията, а със зачестилите атаки на глигани, които се прокрадват по-крайните части на Рим от няколко години. "Беше се качил на главата ми", казва жена, която е съборена на земята от глиган, докато се прибира към дома си.

Снимка 573388

Източник: iStock

Guardian съобщават за такива случаи в седем различни квартала на Рим, където в момента е наложен вечерен час след 20:30 ч. Идеята е, че ако нощно време някой бъде атакуван от дивите прасета, е по-малък шансът някой да го забележи и да му помогне.

Един от последните случаи е подобен - жена, излязла с кучето си да изхвърли боклука около 11 вечерта. Край кофите имало диво прасе с малки, което я нападнало. Единствено намесата на кучето и случайно минаващ моторист са я спасили.

От Guardian напомнят, че глиганите нападат хора само, ако смятат, че малките им са заплашени или пък пазят храната си. Властите в Рим пък тепърва вземат мерки срещу подобни атаки - прегради край местата от кварталите, които граничат с дивата природа, и редовно извозване на контейнерите с боклук.