Напълно вярно е да се каже, че Барселона е един от най-популярните градове в света сред туристите. Забележителности като базиликата Саграда Фамилия, парка Гюел и булевард Ла Рамбла, привличат милиони хора в каталунския метрополис всяка година. Повечето от тях обаче не осъзнават, че в Барселона има още една малко известна атракция. И тя е точно под краката ни. Говорим за канализацията на Барселона.

Орчата, тигрови ядки, Валенсия и защо наричат напитката бяло злато

Бялото злато в чашата на Испания

Какво е орчата

Според Atlas Obscura тя съществува от римско време, когато Барселона все още е била римска колония и се е наричала Барчино. По това време окупаторите въвеждат канализационна система, захранвана от техните известни акведукти - първата канализационна система в Барселона. Това се налага, тъй като градът редовно се наводнява при дъжд. Тази система очевидно работи толкова добре, че няма нужда да бъде разширявана до XIV век.

Снимка 496648

Източник: iStock

Все още функционираща, дори и след векове

През 1886 г. местният политик Пере Гарсия Фария започва изграждането на първата, тогава модерна канализационна система в Барселона. Първоначално тя трябва да служи предимно за снабдяване на луксозното предградие Eixample. Чрез непрекъснато разширяване обаче, се разраства и в даден момент се свързва с частите от канализационната система, които са били изградени по-рано. И колкото и невероятно да звучи, много от каналите, някои от които са на векове, се използват и днес.

И точно тези вековни канализационни системи могат да бъдат посетени днес благодарение на институцията La Fàbrica del Sol. Трябва обаче да резервираме обиколка предварително, за да получите достъп като част от програмата "Как работи Барселона?". Подземните обиколки са за минимум 10 и максимум 14 гости и струват само скромните 1.86 евро на човек. 

La Fabrica - фабриката за цимент в Барселона, превърната в приказен дом

Как циментова фабрика става модерен дом

Резултатът от 45 години труд

Обиколката отвежда посетителите в канализацията на Барселона на Passeig de Sant Joan. Доброволци водят през подземния свят и обясняват на посетителите нейната история. И докато улиците отгоре са претъпкани с туристи, ние имаме отдолу това място само за себе си.