Докато по-голямата част от света все още свиква с мерките срещу коронавируса, а борсите бележат най-големите си спадове от десетилетия насам, някои компании са в изгодна позиция да уголемят бизнеса си.

Една от тях е добре познатият ни гигант Apple.

Сривът в икономиката афектира почти всяко предприятие на планетата и компанията от Купертино не бе изключение.

Вчера акциите на Apple паднаха с невероятните над 12%, след като в петък индексите отчетоха малък ръст, вдъхновени от милиардите, които бяха скоростно инжектирани в икономиката.

Снимка 471792

Източник: GettyImages

Въпреки спадът обаче Apple продължава да има обща стойност от малко над един трилион долара и да разполага със стотици ликвидни милиарди, които във времена на криза могат да бъдат оползотворени по много начини.

В конкретния случай Apple има възможността да закупи медийния гигант Disney, с който от години имат диалог по този въпрос.

Apple, iPhone 9 и как коронавирусът не пощади и представянето на новия телефон

Коронавирусът не пощади и iPhone 9

Проблемите в сектора се задълбочават

Акциите на Disney бяха силно афектирани от случващото се в глобален мащаб и в рамките на последните седмици цената им се стопи от 140 долара до едва 90 долара.

Така общата стойност на компанията в момента гравитира около 167 милиарда долара - сума, която Apple теоретично може да извади без проблем.

Сливането на Apple и Disney се обсъжда още от времето, когато Стив Джобс бе начело на компанията.

Боб Айгър на Disney (ляво) и Стив Джобс на Apple (дясно), 2006 г.

Източник: GettyImages

Боб Айгър на Disney (ляво) и Стив Джобс на Apple (дясно), 2006 г.

Настоящият СЕО на Disney Боб Айгър пък е бивш служител на Apple и близък приятел на покойния Джобс. 

Самият Айгър коментира в интервю за Variety, че той и Джобс със сигурност щяха да слеят компаниите си, ако последният бе жив.