Когато собственикът на една компания е най-богатият човек в света, то тя може да си позволи да харчи пари за много неща, различни от заплати на служителите й например.

Още през 2017 г. Amazon обяви плановете си да построи приют за бездомни на мястото на бившия семеен център Mary's Place, който се ръководи от неправителствена организация, подпомага от компанията години наред.

Тогава от технологичния гигант предоставиха символичен златен ключ за осем етажа от огромната си централа в Сиатъл на организацията. Досега приютът се помещаваше в хотел Travelodge, които също е част от сградите на Amazon, но сега ще се разпростира на много по-голяма площ, отредена само за целта.

Снимка 452963

Източник: Facebook / Quirk Du Jour

Очаква се приютът за бездомни да заработи през следващата година, като точен месец все още не се уточнява. Капацитетът ще е 275 места на нощ. В спешни ситуации могат да се настанят допълнително още 75 души, пише Business Insider.

Снимка 452977

Източник: Amazon

Amazon ще покрива наема, всички сметки и консумативи, необходими за приюта в следващите 10 години, а неправителствената организация ще трябва само да плаща заплати на служителите в него. Част от парите отново идват от дарения на Amazon, а друга са държавни средства.

Снимка 452978

Източник: Amazon

Очаква се от временен подслон да се възползват около 400 семейства годишно. Всяко от тях ще получи отделна стая, като баните, тоалетните и кухните са общи помещения. Изчислено е, че ще се приготвят повече от 600 хиляди ястия годишно.

Снимка 452979

Източник: Amazon

Настанените в приюта ще имат възможност да вземат със себе си и домашните си любимци, или пък да си вземат вана, което си е истински лукс. Два от общо осемте етажа ще бъдат отделени за семейства с тежкоболни деца - общо 30 стаи. Мястото ще разполага и с клиника и медицински персонал. Ще предлага и правни консултации про боно.

Снимка 452980

Източник: Amazon

Служителите на технологичната компания ще могат да бъдат доброволци и да се грижат за семействата без покрив, с който сега ще делят един и същ. Те също така ще могат да предават знанията си на децата в специално обособена зала за обучения.