В животинското царство има много красота. Но има и животни, които бихме могли да наречем "грозни". Може би подобно прилагателно е донякъде несправедливо и това, което наистина трябва да мислим, е, че красотата му е "особена" или различна, но все пак на пръв поглед имат наистина стряскаща вид. Да видим шест такива примера, подбрани от Hola.

Животни с чувство за хумор - кои са най-големите шегаджии

Кои са най-големите шегаджии сред животните

Никак не им е скучно

Дългоноса маймуна (Nasalis larvatus)

Снимка 665282

Източник: iStock

Както се казва, толкова е грозен, че чак ни се вижда хубав. И въпреки този голям нос (при мъжките може да бъде с размери 10 сантиметра), очите му показват много нежност. Тази дългоноса маймуна живее в Борнео. Храни се с листа, плодове и семена. Те живеят на групи, съставени от доминиращ мъжки, женски и малки. Обикновено са мирни животни, въпреки че понякога могат да възникнат конфликти между мъжките. Смята се, че носът му служи за привличане на женските. Има опасност от изчезване поради обезлесяването.

Гол къртичест плъх (Heterocephalus glaber)

Снимка 665283

Източник: iStock

Живее в Африка, по-специално в Етиопия, Сомалия и Кения. Екземплярите от този вид обикновено са слепи и имат практически гола кожа, с някои космени фоликули. Те могат да живеят до 30 години и имат голяма устойчивост на болести като рак, например. Могат да изтърпят много болка. Хранят се предимно с грудки и корени.

Риба-капка (Psychrolutes marcidus)

Смята се за най-грозното животно в света не само заради външния си вид. Живее в дълбоките води на Австралия и Тасмания. Тялото му е съставено от желатинова маса с плътност малко по-малка от тази на водата, което му позволява да се носи по морското дъно, без да се уморява. Въпреки че не е застрашен от изчезване, местообитанието му може да бъде засегнато.

Morena moteada (Muraena lentiginosa)

Снимка 665284

Източник: iStock

Muraena lentiginosa е вид змиорка от семейство Муренови. Има удължено и змиевидно тяло, типично за мурените. Кожата му е гладка, без люспи и има шарка от тъмни петна на по-светъл фон, което му придава вид на петна. Среща се в западната част на Атлантическия океан, от Южна Флорида и Бахамските острови до Северна Бразилия, включително Мексиканския залив и Карибите. Това е нощен хищник, който се храни предимно с риба и ракообразни. Използва силната си челюст и острите си зъби, за да улови и разкъса плячката си. Те могат да хапят, ако се почувстват застрашени.

Аксолотъл (Ambystoma mexicanum)

Снимка 665285

Източник: iStock

Колкото грозно е, толкова е и симпатично. Всъщност някои хора го намират за очарователно (като нас). Живее в езерата и каналите на квартал Xochimilco, Мексико Сити. Той поддържа тази форма през целия си живот и е способен да регенерира своите крайници и органи. Храни се с насекоми, мекотели и малки риби. Застрашен е от замърсяване на водата и загуба на местообитанието му.

От китайско гребенесто куче до мексиканско голо куче - 5 от най-грозните породи кучета

5 от най-грозните породи кучета в света

Все пак си имат някакъв чар

Марабу (Leptoptilos crumenifer)

Снимка 665286

Източник: iStock

Това е птица чистач, която живее в Африка на юг от Сахара, във влажни зони и открити райони близо до вода. Въпреки че не е в опасност, това зависи от мършата, с която разполага. В някои случаи може да яде риба, насекоми и дребни бозайници и дори боклуци. Между другото, няма пера на главата и шията, за да улесни хигиената, докато се храни с мърша.