За да се внесе яснота по темата с електронните цигари, ето списък с петте най-важни неща, които хората не разбраха от новините за кризата в САЩ:

1. В течността на повечето електронни цигари, които са обект на разследването в САЩ, са открити тетрахидроканабинол (психоактивното вещество в марихуаната) и големи количества витамин Е ацетат.

Витамин Е ацетат се продава като хранителна добавка и не е вреден при поглъщане или прием през кожата, но когато се вдишва, може да образува слой върху белите дробове, което да доведе до кашлица, задух и болки в гърдите.

Снимка 438465

Източник: EPA/БГНЕС

2. Тръмп няма да забранява електронните цигари. Той иска да ги регулира, като ги накара да преминат нужните законодателни процедури и ограничи ароматизираните течности, за да не са привлекателни за тийнейджърите.

3. В Европа няма подобна криза, заради по-добрият контрол от страна на институциите. Здравните власти в повечето европейски държави успокояват потребителите да не се връщат към цигарите заради медийните истерии отвъд Океана, ако вече са преминали на електронни цигари и течности от лицензирани производители.

Снимка 443174

Източник: iStock

4. Популярните у нас устройства за нагряване на тютюн, като IQOS и Glo, не се продават в САЩ и не нагряват течност, а тютюн.

5. Най-добрият вариант е никога да не пропушвате. Зависимостта от никотина е една от най-тежките зависимостта и само 1 от 10 успяват да е преодолеят трайно.