Някои породи просто са по-гласовити от други. Разбира се, че всяко куче може да бъде обучено, но в същото време то си има и характер. И част от характера му може да бъде повечето джафкане.

От китайско гребенесто куче до мексиканско голо куче - 5 от най-грозните породи кучета

5 от най-грозните породи кучета в света

Все пак си имат някакъв чар

Това обаче може да ни създаде проблеми със съседите, особено ако живеем в апартамент. А и за самите нас едва ли би било много приятно домашният ни любимец да лае непрестанно.

Затова, в случай че сме се решили да си вземем куче и ни се иска то да е максимално кротко, ето за кои 15 породи е добре да се оглеждаме. Те попадат сред най-тихите и спокойни в списъка на Good Housekeeping.

Бернско планинско куче

Снимка 643778

Източник: iStock

Известно още с прозвището си "нежен гигант", преди то е било помощник на работниците в швейцарските ферми. Сега обаче е една от най-предпочитаните от млади семейства породи, именно заради благия си характер. Имат обаче тази особеност на характера да се привързват конкретно към единия от стопаните си.

Кавалер Кинг Чарлз шпаньол

Снимка 643779

Източник: iStock

Който е гледал "Сексът и градът", вероятно знае, че кучето на героинята Шарлот е от тази порода. И неслучайно е избрала него - то перфектно пасва на градския тип хора - тихо е, приятелски настроено и абсолютно очарователно.

Френски булдог

Снимка 643780

Източник: iStock

Те виреят добре в апартаменти и не се нуждаят от много различни активности освен бързи разходки. Радват се на умерен климат и на време, в което да могат да си релаксират. Когато са в игриво настроение пък, нямат навика да лаят.

Булдог

Снимка 643781

Източник: iStock

Подобно на френските си събратя, булдозите също са кротки и обичат да се излежават. Може обаче да се окаже истинско предизвикателство да ги накараме да се раздвижат, ако нямат желанието за това.

Басенджи

Снимка 643782

Източник: iStock

Тази порода дори е известна предимно с това, че не лае. И все пак, не са съвсем безшумни. Но често, когато решат да "говорят", вместо лай, издават особени звуци.

Борзой

Снимка 643783

Източник: iStock

Може да са големи по размери, но по характер са оприличавани на котки, понеже са тихи. Освен че са и елегантни, борзоите са бързи кучета, затова е добре да не ги пускаме от каишката, преди да сме ги обучили.

Шотландска еленова хрътка

Снимка 643784

Източник: iStock

Това е още една порода едри кучета, които не биха се побрали в скута ни, но пък биха ни радвали с благия си характер. Енергията им е доста умерена и си имат моментите, в които обичат да тичат, както и моментите, в които предпочитат да си подремнат.

Мекокосмест пшеничен териер

Снимка 643785

Източник: iStock

Те лаят, когато усетят, че е необходимо, но по-често издават присъствието си с характерния си с много подскачане поздрав. Обикновено са доста кротки около хора.

Шиба ину

Снимка 643786

Източник: iStock

Освен че изглеждат като кучета, които не бихме спрели да гушкаме, те нямат навика да лаят много. Въпреки това от време на време може да се включат с характерния им, подобен на писък звук, който издават.

Австралийска овчарка

Снимка 643788

Източник: iStock

Противно на името ѝ, тази порода е често срещана в САЩ, а не толкова в Австралия. Те са активни по природа и обикновено лаят само когато сметнат, че е нужно. Не биха го правили обаче без причина.

Ирландски сетер

Снимка 643789

Източник: iStock

Тези красиви сетери с червена козина са ловни кучета, а не кучета пазачи. Те са много енергични, но и очарователни по натура в същото време. С тях повечето хора лесно биха се напаснали.

Ши Тзу

Снимка 643790

Източник: iStock

Въпреки че за малките породи често се смята, че лаят повече, има изключения. И едно от тях е породата ши тцу, която е сред тихите. Преди те са живели с китайски кралски особи и могат да се похвалят, че имат над хиляда години опит в това да бъдат повече от разкошни съквартиранти. Да не забравяме, че по характер определено са радостни кучета.

Глен оф имаал териер

Сред териерите те са едни от най-спокойните. Характерният им силен дух не липсва, но го раздават малко по-спокойно и по-тихо в сравнение с останалите.

Салуки

Снимка 643792

Източник: iStock

Макар че тази порода изисква повече дресировка, понеже по характер е по-независима, със сигурност не е шумна. Бързи са, имат нужда от повече движение, но и са особено лоялни към стопаните си.

Любимото лакомство за кучето, което всъщност му вреди

Любимото лакомство за кучето, което всъщност му вреди

И често води при ветеринаря

Родезийски риджбек

Снимка 643793

Източник: iStock

Тези "африкански лъвски кучета" са известни с уравновесения си характер, атлетизъм и способност да се привързват. Наред с това нямат и навика да лаят много.