Докато лятото е още при нас, въпросът за слънцезащитата и баланса между тена и здравето на кожата продължава да бъде на дневен ред.

В последните години етеричните масла станаха популярни и широко използвани по различни предназначения. Едно от тях е на плажа или след него с цел постигане на желания загар и задържането му възможно най-дълго.

Но тук въпросът е повече от спорен дали употребата им е препоръчителна или по-скоро не. Има няколко основни препоръки, които е добре да знаем и спазваме. Оттам нататък всичко е на наша отговорност.

Снимка 374068

Източник: iStock

Кои масла да не използваме на плажа

Някои етерични масла не бива да се нанасят върху кожата, особено ако се излагаме на слънце. Причината е, че са фототоксични - стават опасни от лъчите.

Това са: портокалово, мандариново, от бергамот, от лайм, от грейпфрут, лимоново, от пачули, от върбинка, от канела, от джинджифил. Ефектът на фототоксичност липсва, ако маслата са минали процес на парна дестилация. Но, ако не сме сигурни в начина на добиването им, по-добре да не рискуваме.

Масла за слънцезащита

Този въпрос е все по-дискутиран - могат ли етеричните масла да ни предпазят от слънцето по-добре от специалните слънцезащитни продукти? Някои хора вярват, че е възможно, рецепти за домашни мазила също не липсват.

Снимка 374070

Източник: iStock

Маслото от морковени семки се сочи като най-добрата естествена слънцезащита, като SPF факторът му се оценява на 35-40. Маслото от малинови семки му е конкуренция с фактор между 25 и 50, в зависимост от количеството, което се нанася, както и концентрацията на екстракта.

Маслото от ший, бадемовото и кокосовото също се използват с цел по-бърз и красив загар, предлагайки и естествен SPF около 5-6. 

Въпреки всички тези твърдения, които циркулират из интернет, все още няма достатъчно изследвания по темата и затова е добре да не се проверяваме на манията по естествена слънцезащита.

Най-малкото, защото не получаваме необходимата защита от UVA и UVB лъчи и по-скоро си вредим, отколкото да си помагаме.

Снимка 374069

Източник: iStock

Кои етерични масла да използваме при изгаряне

Ако не сме се справили със задачата да предпазим кожата си от слънчевите лъчи и сега охкаме и пъшкаме от болка, тук няколко етерични масла могат да ни бъдат от полза, защото предотвратяват нуждата от спане на закачалка.

Масло от лавандула - бори се със зачервяването, предотвратява беленето и подпомага регенерацията на кожата.

Масло от мента - антибактериално и антисепчино действие, съчетано с незабавен охлаждащ ефект.

Масло от чаено дърво - облекчава сърбежа и болката, намалява зачервяването.

Маслата от лайка и евкалипт също са добър вариант. Въпреки че са натурални продукти, трябва да се запознаем внимателно с препоръките за използване на всеки тип масло.

Объркват ли етеричните масла хормоните ни

Объркват ли етеричните масла хормоните ни

И кои са оказват най-коварни

Например, това от лавандула намалява кръвното, затова не е препоръчително за хора, при които границите му и без това са ниски.