Google трябваше да плати 2.7 милиарда долара, за да наеме отново гения на изкуствения интелект Ноам Шазир, който напуска технологичния гигант, за да основе свой собствен стартъп.

Google отново даде свобода на Gemini да генерира изображения на хора

Google отново даде свобода на Gemini да генерира изображения на хора

Imagen 3 е по-добър и реалистичен, но вече има ограничения

48-годишният софтуерен инженер  енает от Google през 2000 г. и напусна компанията през 2021 г., след като тя отказва искането му да пусне чат бот, разработен от него с колегата му Даниел Де Фрейтас, съобщава The Wall Street Journal.

Ноам Шазир и Даниел Де Фрейтас основат Character.AI, която се превръща в един от най-добрите AI стартиращи компании в Силициевата долина и достигна оценка от 1 милиард долара миналата година. Сега Google обявява, че и двамата се присъединяват към отдела за изкуствен интелект на Google DeepMind, а компанията Sundar Pichai е платила на Character.AI 2.7 милиарда, за да лицензира технологията си, както и да накара Ноам Шазир да работи за компанията отново.

Лицензионната сделка позволява на Google незабавен достъп до интелектуалната собственост на Character.AI, без да се налага да чака регулаторното одобрение. Завръщането на Ноам Шазир в Google се разглежда като основната причина за придобиването на Character.AI от компанията.

Дори бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид не крие колко впечатлен е бил винаги от Ноам Шазир, което е довело до възможността последния да изгради AI модел, който може да работи с интелект на човешко ниво. "Ако има някой в ​​света, който би могъл да го направи, това ще бъде той", казва Ерик Шмид за Ноам Шазир през 2015 г.

През 2017 г. Ноам Шазир създава и Meena, чат бот, който да отговаря на хората по редица въпроси. По това време той е толкова уверен в полезността на Meena, че прогнозира, че един ден тя ще замени търсачката на Google. Но шефовете на Google смятат, че е твърде рисковано да пуснат Meena поради опасения за безопасността.

Добри новини за Android потребителите - AI търсенето с Google става достъпно за всички

Добри новини за Android потребителите - AI търсенето с Google става достъпно за всички

Изкуственият интелект е отново на помощ

Ноам Шазир сега ще ръководи усилията на компанията за изграждане на следващата версия на Gemini, следващото поколение AI модел на Google, създаден да се изправи срещу конкуренти като ChatGPT на OpenAI.