"Баща ми ми се обади една сутрин, за да ми каже, че има българин в къщата си. Така започна всичко. И когато свърши, разбрах, че съм била само зрител, че съм изгубила нещо.. Разбрах, че без да познавам този човек, той е събудил нещо в мен. Така че направих единственото, което можех да направя: написах тази история", разказва испанската режисьорка Авелина Прат за българо-испанския си филмов дебют "Васил". 

И както става ясно от думите ѝ, историята е вдъхновена от реални събития. Действително един ден режисьорката научава, че ексцентричният й баща е приютил български емигрант без документи в дома си. А това, както може да се предположи, внася смут в семейството.

Авелина Прат всъщност се стреми филмът й да излезе от клишето за имигрантска история, като се концентрира върху фините житейски ценности, приятелството, топлотата и необичайния начин, по който намираме път един към друг.

Снимка 601548

Източник: Активист 38

"Васил" разказва историята на Васил (Иван Бърнев) - много интелигентен, харизматичен български емигрант и отличен играч на бридж и шах. Това обаче не му пречи да спи на улицата, откакто пристига от България. И така, докато Алфредо (Кара Елехалде), доста мрачен пенсиониран архитект, не го кани в дома си пред удивения поглед на дъщеря му Луиза (Александра Хименес).

Въпреки че нямат нищо общо, освен страстта към шаха, между Васил и Алфредо възниква много специално приятелство. Защото Васил всъщност има дарбата да преобразява завинаги хората, с които е свързан.

Снимка 601545

Източник: Активист 38

"Васил" е първата испанско-българска копродукция с участието на Иван Бърнев в главна роля изцяло на испански. На българина партнират няколко кинозвезди на Испания. Сред тях освен Александра Хименес и Карра Елехалде, нашумял покрай участието си в от един от най-известните испански филм "Испанска афера", несъмнено се открояват имената на Сузи Санчес, позната от филмите на Алмодовар, Сю Флак и Лорена Лопес.

М3ГАН, Вавилон, Човек на име Ото - кино премиерите за януари

Кинопремиерите за януари

Сред тях и филм с участието на Иван Бърнев

"Васил", чиято премиера в Испания беше в началото на ноември 2022 г., вече успя да си спечели няколко отличия. Иван Бърнев и Кара Елехалде получиха наградата за най-добър актьор на филмовия фестивал във Валядолид. Последваха шест награди Берланга в категории: най-добър филм, режисьор, сценарий, оригинална музика, звук, най-добра поддържаща роля, връчени от Валенсианската аудио визуална академия.

Снимка 601547

Източник: Активист 38

Еквивалентът на Златен Глобус в Испания, наградите ФЕРОЗ, са на 28-ми януари, където филмът има две номинации - за най-добра комедия и най-добър актьор. А Авелина Прат е номинирана за наградата Гауди за нов режисьор.

"Васил" е по кината от 27 януари