В югозападния германски град Валдорф собствениците на котки вече официално могат да пуснат рунтавите си домашни любимци на свобода. Колкото и странно да звучи, властите в страната наистина е трябвало да наложат локдаун специално за котките.

Котките, кутиите и защо ги обичат толкова много

Всяка котка да си знае кутията

Обяснението на една котешка страст

И за това си е имало добра причина. Тя обаче изобщо не е свързана с Covid мерки и правила.

Оказва се, че още през месец май хората във Валдорф са получили нареждане да държат котките си само на закрито. А причината - за да се защити застрашен вид птица.

Снимка 584618

Източник: iStock

На собствениците на котки, които по природа иначе имат инстинкта да ловуват, им е било позволявано да ги извеждат навън само ако ги държат на каишка с дължина не повече от два метра.

Освен това ограничение, всеки нарушил разпореждането, го е грозяла глоба. В случай на избягала котка, е било задължително да се позвъни на специална гореща телефонна линия, а любимецът-нарушител да бъде намерен и задържан. Собственик, чието животно нарани или убие някоя от защитения вид птици, е трябвало да бъде готов да плати до цели 50 000 евро глоба.

Сумата хич не е малка, но е напълно оправдана, предвид че от качулатата чучулига, въпросния застрашен вид птица, в града Валдорф са останали само три двойки за размножаване.

Котки, кучета, морски свинчета, зайци, глобалното затопляне и заплахата за здравето им

И домашните любимци са застрашени от глобалното затопляне

Кога и за какво да внимаваме

Дали от ограничителната мярка с локдауна за котките изобщо е имало някаква полза, така и не се знае. Активисти обаче не са скрили неодобрението си към нея, като са изтъкнали, че е вредна за благосъстоянието на домашните любимци. В същото време обаче не са отрекли и, че съвместни усилия за защита на чучулигите също са нужни, пише BBC.