В седмицата, която е белязана от смъртта на кралица Елизабет II след 70 години на британския трон, събираме три книги, посветени на три дами, свързани пряко или не съвсем с европейските кралски династии.

"Царица Елеонора Българска"

Документалният роман на Неда Антонова излиза в ново издание, което да ни припомни историята на втората съпруга на цар Фердинанд. Монархът се жени за немската принцеса през 1908 г., когато тя е на 48 години, а той - на 47.

Снимка 586879

Източник: Колаж / Хермес

Работила като милосърдна сестра и отдадена на благотворителност, Елеонора бързо става популярна сред българския народ, а световната преса я нарича "Коронованият ангел на България". Каква следа остава тя в историята на страната ни?

Изд. Хермес, 17.95 лв.

"Последната велика княгиня"

Книгата на канадката Брин Търнбул е посветена на една от царските фамилии, обгърнати с най-много тайнственост и митове - Романови. В центъра й е най-голямата дъщеря на последния руски цар Николай II - Олга Романова, чиято съдба често остава в сянката на събитията.

Снимка 586880

Източник: Колаж / Сиела

От охолния живот в Александровския дворец през противоречивото влияние върху царското семейство на Распутин до войната, книгата е епичен разказ за съдбата на Романови.

Изд. Сиела, 21 лв.

"Вълнуващата история на Меган и Хари"

Колин Кембъл е авторката на бестселъра "Истинската Даяна", а в новата си книга тя обръща поглед към по-малкия син на покойната принцеса.

Снимка 586881

Източник: Колаж / Кръг

Кои са истинските Меган и Хари, как произходът и детството им определят какви ще са те като възрастни, какви са отношенията в семейство в Маркъл, от какво иска да избяга принц Хари, когато със съпругата си решават да напуснат Великобритания са само част от въпросите, които получават отговор в книгата.

Изд. Кръг, 27.90 лв.