Едва ли има участник на Олимпийските игри в Токио, който да не иска да спечели медал и да се върне в родината си (освен ако не е японец, разбира се) като герой.

Токио 2021, Олимпийските игри и защо победителите хапят медалите си

Защо олимпийските шампиони хапят медалите си

Изблик на радост или не съвсем

Може и всички да искат отличия, но някои са доста високомерни и когато ги получат, не ги оценяват. Точно това направи британският боксьор Бен Уитакър.

Той загуби финала в категорията до 81 килограма от Арлен Лопес, като четирима от петимата съдии отсъдиха в полза на кубинеца. Веднага след края на мача си пролича голямото разочарование на Уитакър.

Пролича си обаче и липсата на уважение. При награждаването 24-годишният британец свали сребърния медал и го сложи в джоба си. След това пред Daily Mail обясни, че е много разочарован, защото не е тренирал, за да остане на второ място.

"Не печелиш сребърен медал, а губиш златен", обяснява още Бен Уитакър. Той все пак извади медала от джоба си за общата снимка на подиума, но го държеше в ръка. Отделен е въпросът, че на въпросния подиум в този случай имаше четирима, а не трима състезатели.

Просто бронзовият медал беше поделен между Имам Катаев от Руски олимпийски комитет и Лорен Берто Алфонсо Домингез от Азербайджан. Но те поне знаеха как да покажат уважение и към противниците си, и към игрите като цяло. По този начин пък британски спортист за пореден път показва, че не може да губи.

Токио 2021, Джес Фокс и как австралийката ремонтира каяка си с презерватив

За какво може да се използва презерватив на Олимпийските игри в Токио

Златният медал не се печели без усилия

Преди по-малко от месец футболистите на Англия също показаха неуважение след финала на Европейското първенство, когато голяма част от тях свалиха медалите си. Да, да си втори не е приятно, защото нали уж историята помни само победителите, но достойнството къде е в този случай... 

Според People, журналистът Ник Хоуп твърди, че треньорът на Уитакър му е крещял от трибуните да си сложи медала и да се наслади на момента, защото той няма да се върне никога. Пред  New York Post боксьорът все пак изразява съжалението си за тази постъпка.

UEFA EURO 2020, Англия, Италия, петицията за преиграването на мача и колко е важно да можеш да губиш

It's coming home, но първо се научи да губиш

Расизмът и неуважанието са неща, които продължават да тровят футбола

Отново напомня, че иска да бъде първи, но отчита факта, че е трябвало да сложи медала си, защото не го прави само за себе си, но и за страната си. Въпросът обаче остава - кога британците ще се научат да губят? Защото спорният хъс е нещо страхотно, но уважението не е по-маловажно.