След бунтовете на Капитолия от януари миналата година, 900 човека са обвиняемите за участието си в тях. Към деянието тогава се присъединява и Тимъти Хейл-Кузанели. Той обаче не е като всеки друг разгневен гражданин - неговата история е по-особена и доста любопитна.

Адолф Хитлер, часовникът Huber, продажбата му на търг и определението ѝ като “отвратителна”

Колко струва часовникът на Хитлер

Една “отвратителна” продажба

Тимъти Хейл-Кузанели е бивш военен от американската армия и отявлен симпатизант на Хитлер и нацизма. Доскоро служил във Военноморските сили, той сега е на 32 години, следващите четири от които обаче ще му се наложи да прекара в затвора.

Обвиненията към Тимъти Хейл-Кузанели са пет, включително за престъпление за възпрепятстване на официално производство. Тъкмо то е свързано с присъединяването му към щурма на Конгреса през 2021 г. По това време той още е бил на служба в армията, но вместо да се придържа към служебните си задължения, решава да участва в нападението заедно с други поддръжници на Доналд Тръмп.

По думите на прокурорите бившият вече военен открито е подкрепял белите расистки и антисемитски идеологии, като дори е и носел мустаци в стил Адолф Хитлер на работа. Освен че е имал екстремистки или радикални възгледи, отнасящи се до еврейския народ, малцинствата и жените, Тимъти Хейл-Кузанели не е криел, че се е надявал на втора гражданска война в САЩ, а по отношение на Холокоста е заявявал: "Хитлер трябваше да свърши работата".

Щом става дума обаче за приемането на присъдата си и извършването на престъплението, Тимъти се оправдава с това, че не знаел, че има действителна сграда наречена "Капитолия". "Чувствам се като идиот", казва той.

Думи, които единствено потвърждават колко несериозно приема той деянието си. Според адвокатите на американското правителство той лъже и това, което е извършил на 6 януари 2021 г., не е било просто активизъм, а "подготовка на неговата гражданска война".

Бронираният супер Mercedes на Хитлер, Клайв Палмър и проблемите на милиардера с автомобила

Колата на Хитлер, която се забърка в грандиозен скандал в Австралия

Властите: колата е внесена незаконно. Собственикът отрича да я е купувал

При произнасянето на присъдата съдията е заклеймил показанията на подсъдимия като "нелепа лъжа" и "очевиден опит" да се избегне отговорност. Затова и сега на Тимъти Хейл-Кузанели му предстои да излежи присъдата си от четири години в затвора, пише BBC.