Макар допреди няколко дни името на Явор Мичев да не говореше нищо на почти никой в България, днес почти всяка медия в страната го споменава.

Причината е, че неговата снимка The Salt of The Sea (Солта на морето) беше избрана за най-добър кадър на фотограф от България в категорията "Любители" от конкурса Sony World Photography Awards. The Salt of The Sea беше определена като "сюрреалистична".

Снимката му показва гледка от въздуха на хора, плуващи в оцветените в тъмночервено води на лечебен басейн от морска луга край Бургас.

Снимка 409234

Източник: Facebook / Yavor Michev

Явор Мичев се увлича по фотографията още преди постъпването си в Русенския университет през 1993 г. С течение на времето тя става неразделна част от ежедневието му, както той сам пише в сайта си.

През 2007 г. за пръв път лети с мотоделтапланер. Връзката между полета и страстта към фотографията дава нови хоризонти и нови възможности за авторски проекти. Оттогава той концентрира цялата си творческа енергия и технически познания именно в тази посока.

Българският победител, който беше обявен вчера, 26 февруари, от Световната фотографска организация и Sony, заедно с носителите на всички 62 национални награди и победителите в десетте категории от раздел "Любители" в конкурса, ще продължи да се състезава с всички отличени за титлата "Любител фотограф на годината" и наградата от пет хиляди долара.

Явор Мичев получава и възможността снимката му да бъде показана на изложбата на Световните награди за фотография в Лондон (18 април - 6 май), както и да бъде публикувана в албума за 2019 г. Всички снимки от конкурса могат да се видят на www.worldphoto.org.