Сейнт Килда е архипелаг, който се състои от островите Хирта, Дън, Соя и Борерай. Те са се образували от вулканично изригване преди повече от 60 милиона години край бреговете на Шотландия. Сейнт Килда е и един от най-отдалечените райони на Великобритания - толкова, че трудно може да бъде открит дори на на картата. Въпреки това е обитаван от хора от много много години.

Каменните сечива от бронзовата епоха предполагат, че хората са живели на островите поне от две хилядолетия, ако не и повече. Смята се, че са използвали малки лодки, за да се придвижват между островите. А там събирали яйца, ловели риба и морски птици, за да осигуряват прехраната си.

Според различни източници местните, не само търсели препитанието си в природата, но и отглеждали и животни. Развивали и занаяти. И така - до съвсем близко минало.

Снимка 441847

Източник: iStock

Още в началото на XX век традиционните за островитяните овцевъдство, тъкане и риболов, започват постепенно да губят "своя чар". Причината: да обитаваш и да обработваш земята в този затънтен край на света е истински трудно - особено днес, когато съвремието предлага толкова по-разнообразни, по-забавни и, несъмнено, по-лесни начини да изкарваш прехраната си. Ето как и защо дори ловът на птици и морски обитатели изглежда като истинско предизвикателство.

Снимка 441848

Източник: iStock

И така, въпреки че е обитаван повече от 2000 години, Сейнт Килда бива изоставен пред около 100.

Хирта останал не само основният остров от архипелага, но и последният, населен с хора. Но през 1930 г.  и неговите жители искат евакуация заради трудните условия на живот.

Снимка 441849

Източник: iStock

Днес изоставеното село несъмнено изглежда много страшно и зловещо. Има повече от 40 каменни жилища, а тревата е избуяла навсякъде.

Но Сейнт Килда все още продължава да бъде дом на много птици. За съжаление обаче и те са в опасност от изчезване. Заради намаляването на храната и промяната на климата, бройката им е спаднала с 90% през последните 15 години, пише Life Globe.

Crazy House - историята на "лудата къща" във Виетнам

Историята на "Лудата къща" във Виетнам

Една от най-необичайните сгради в света