Финансовата криза, която настъпи заради пандемията от COVID-19, не подмина както малките бизнеси, така и тези за милиарди.

Ричард Брансън, собственик на Virgin Group, е седмият най-богат човек във Великобритания със състояние от 4.4 милиарда долара. Сега обаче е поставен пред възможността да загуби една от най-ценните си придобивки - остров Некер.

Заради спрените полети, авиокомпаниите на Брансън Virgin Atlantic и Virgin Australia са в много затруднено финансово положение. Милиардерът дори се принуди на напише писма до британското и австралийското правителство, молейки ги за финансова помощ от 500 милиона долара, с която да избегне фалита.

Засега Virgin Group е вложила над 250 милиона долара в двете компании, за да се опита да запази хиляди работни места, но няма да успее без държавна помощ. Според бизнесмена, това ще предотврати и състоянието на монопол над британското небе.

А като залог Брансън предлага острова си, който е част от Британските Вирджински острови. Това определено е трудно и наистина отчаяно решение, защото Некер е голямата му мечта и един от първите му успешни ходове като предприемач.

Парчето земя от близо 30 хиляди квадратни метра насред океана милиардерът закупува през 1978 г. след дълги преговори за сумата от 180 хиляди долара. Тогава островът е необитаем, но цената на сделката е повече от добра. Извадил истински късмет, че собственикът иска да си купи жилище и има нужда от парите, Брансън сбъдва едно свое желание.

Три години и 10 милиона долара са му необходими, за да превърне необитаемия остров в луксозен курорт, любим на редица известни личности от цял свят. Нощувките тук вървят по около 4000 долара на нощ, а наемът на целия остров е близо 80 хиляди на ден.

Но сантименталната стойност на Некер е не по-малко важна от печалбата, която курортът генерира. От няколко години на острова, заедно със съпругата си Джоан, живее и самият Брансън. Така обаче той се превръща в жител на офшорна зона и е спорен въпросът дали плаща данъци на британското правителство, пише Indy100.

Amazon, Джеф Безос и колко спечели най-богатият човек на света от началото на коронавирус пандемията

Джеф Безос - големият печеливш от пандемията

Пир по време на криза

Брансън е категоричен, че няма да продаде Некер, а само ще го използва като залог. Плановете му обаче надали ще се осъществят.

По последна информация, британското правителство отказва да му осигури финансова помощ, щом притежава такава ценна инвестиция, която може да изтъргува.

Други пък смятат, че милиардерът предлага острова като залог само защото е ясно, че сделката няма да просъществува.