Образът на граф Дракула е многократно използван в киното. Актьорите, влизали в ролята през годините пък, са такава редица, че вече отдавна спряхме да ѝ следим края. Затова и когато през 2021 г. научихме за подготвящия се "Ренфийлд", си мислехме, че ще видим поредната мрачна интерпретация на изтъркания от дъвкане вампирски образ.

Но се оказа, че филмът ще се върти повече около неговия доверен слуга Робърт Ренфийлд, отколкото около прословутия му господар. А когато разбрахме, че в образите на двамата ще влязат Никълъс Холт и Никълъс Кейдж, решихме, че вероятно ще си заслужава и гледането.

Първо, защото много харесваме Холт и ролите, които поема през последните години, и, второ - защото ролята на Дракула е и първата във високобюджетен филм за Кейдж от около 10 години. Време, което той бе отдал на по-малки и независими филми. Всъщност, след кратка справка с профила му в IMDb, излиза, че 59-годишният актьор въобще не си е губил времето - участвал е в цели 40 продукции.

Снимка 614187

Източник: Форум Филм България

"Ренфийлд" обаче е друга бира. Ако го определим като вампирска комедия, едва ли ще сгрешим, но с това характеристиките му не се изчерпват. Защото фактът, че е категоризиран като 18+, изобщо не е случаен.

Покрай хумора и забавните моменти има стабилна доза екшън и кръв. И то толкова, че на човек му идва да провери дали случайно самият той не е изцапан с кръв. На този фон на екрана пред зрителя се случват и отчаяните опити на Робърт Ренфийлд (Холт) да се измъкне от токсичната връзка със своя шеф.

През последните 90 години Ренфийлд съвестно е изпълнявал задълженията си на слуга на кръвопиеца. Макар и доста разностранни, в основата им винаги си остава доставката на невинни хора, с чиято кръв господарят му да утоли жаждата си.

Снимка 614184

Източник: Форум Филм България

Защо невинни ли? Защото и от кръвта на лошите става добра вечеря, но тя не е толкова вкусна и ползотворна за Дракула.

Едва в наши дни Ренфийлд решава да събере смелост, да се еманципира и да се опълчи срещу господаря си. Защото заслужава да живее живота си така, както прецени. А с малко помощ и насърчаване от страна на Ребека (Акуафина) ситуацията ще излезе извън контрол.

"Ренфийлд" е по кината от 14 април