Звездата на Ренe Тофт Симонсен изгрява на модния подиум още през 80-те години. Тогава тя е едва на 17, но само седем години по-късно успешният супермодел слага край на кариерата си.

Силно убедена, че досега просто не е живяла мечтания си живот, тя взема решението да се върне в родната Дания. Там Ренe следва психология, но интересът към децата променя и целия й професионален  фокус.

Академичните си знания тя започва да прилага и в творческото поле на писането. В него тя влага не само въображение и усет - в текстовете ѝ проличава впечатляващото разбиране към децата и техните проблеми.

Това е и причината творчеството на Ренe да е толкова високо ценено. Още повече че с романа си "Пасиансът на Карла" тя печели награда за детска книга на годината на книгоиздателския бранш в Дания.

И очевидно има какво да разкаже на децата. Историята в него е вдъхновена от собственото ѝ детство.

Разбира се, не забравяме да добавим, че книгата вече може да прочетем (ние или децата ни, а защо не пък ние да почетем на децата ни) на български.

Главната героиня Карла (която доста прилича на самата Ренe като малка) често тъгува за баща си. Него тя вижда твърде рядко, защото живее с майка си, втория си баща и двамата си по-малки братя. Но понеже се чувства неразбрана от всички в семейството, един ден решава да избяга от къщи.

И приключенията й започват, когато отива при бездомника Бъстър, приятел на баща ѝ. За да я отведат към поуката, че щастието не идва даром, а за него е нужно да се потрудим.

"Пасиансът на Карла", изд. Емас, 14 лв., е вече в книжарниците