За много хора лятото е време за ваканции и почивка. За други обаче това е най-подходящият момент за ремонт и освежаване на дома. Ето няколко летни реновации по дома, които ще ни се отблагодарят, ако инвестираме време и средства в тях.

Снимка 356835

Източник: iStock

Почистване и ремонт на климатика

Този уред се ползва усилено през цялата година, но е особено любим на всички през лятото. За нещастие, е от нещата, за които се сещаме да помислим, когато спрат да функционират правилно. 

Лятото е моментът да почистим филтрите му и да видим състоянието на маркуча за кондензация, който спира да върши работа, ако е запушен. Нов климатик ни трябва, ако ремонтът на стария излиза повече от 50 % по-скъп от купуването на нов.

Енергоефективни прозорци

С подобно подобрение не само ще повишим енергийната ефективност на дома, но и неговата стойност. 

Снимка 331168

Източник: iStock

Нова боя или тапети за стените

Това е един от най-евтините, но и най-ефектни начини да внесем промяна в интериора. Топлите месеци са най-подходящи за дейностите по боядисване или лепене на нови тапети, защото боята и лепилото изсъхват по-бързо, а и може да държим прозорците отворени, за да се проветри. 

Снимка 487637

Източник: iStock

Ремонт на кухнята

За разлика от горното подобрение, това на кухнята струва доста повече, затова пък може да сме сигурни, че стойността на дома ще се вдигне с от 60 % до 120 % с нова кухня. Лятото отново е правилният момент за промени по кухнята, защото лесно може да готвим на двора или на балкона. Ако бюджетът не позволява цялостна промяна, има достатъчно евтини, но ефективни "направи си сам" проекти онлайн.