Лятото бе наистина емоционално и изпълнено с най-различни вълнения от спортно естество. Първо гледахме Европейското първенство по футбол, което се проведе в Германия. А след това и Олимпийските игри в Париж.

Как McDonald’s се пошегува със Стеф Къри след загубата на Франция от САЩ на Париж 2024

Как McDonald’s се пошегува със Стеф Къри след загубата на Франция от САЩ на Париж 2024

Баскетболният гений на Къри в действие

А още по-хубавото е, че всички тези емоции дори не могат да утихнат, защото големите първенства в Европа стартират. Днес, 16 август, ще бъде открит новия сезон 2024/25 във Висшата лига на Англия с мач между Манчестър Юнайтед и Фулъм.

През уикенда пък предстои да видим в действие останалите отбори. Но преди това да се случи ще хвърлим бърз поглед над някои от новите неща и промени във Висшата лига през този сезон.

Технология за полуавтоматична засада

Снимка 678755

Източник: iStock

След като бе използвана на Мондиал 2022 и Евро 2024, технологията за полуавтоматична засада ще бъде най-сетне внедрена и елитната дивизия на Англия.

По този начин по-бързо и точно ще бъдат определяни позициите на футболистите по игрището и ще бъде намалено времето за преразглеждане на спорните ситуации от VAR. Очакванията са да се пестят по около 31 секунди на всяко решение.

Промени във VAR

Снимка 678756

Източник: iStock

През изминалия сезон имаше много недоволни от различни отсъждания на VAR, ето защо са направени някои промени.

Една от тях е, че главните рефери ще трябва да обясняват решенията си на феновете чрез високоговорителите на стадиона. Повторенията на дадена ситуация пък ще се показват на големи екрани, където е възможно.

В официалния профил на Висшата лига в X в реално време също ще се обясняват решенията на VAR.

Добавеното време

Снимка 678757

Източник: GettyImages

През миналия сезон реферите бяха инструктирани да засичат времето, в което не се играе и на тази база да дават по-дълги продължения.

Въпреки всички милиони - Килиан Мбапе няма да бъде най-високоплатеният футболист в Испания

Въпреки всички милиони - Килиан Мбапе няма да бъде най-високоплатеният футболист в Испания

Но пък няма да има никой над него в Реал Мадрид

От новия сезон обаче те ще дават 30 секунди на отборите да подновят играта след гол. Тоест, след тези 30 секунди съдиите ще засичат времето, в което не се играе, за да дават продължения. Очакванията са с това решение продълженията да станат по-кратки от тези през миналия сезон.

Без зимна пауза

През последните няколко кампании през януари на отборите от Висшата лига се даваше седмица почивка, но не и този сезон. Причината е, че настоящият сезон започва точно със седмица по-късно от обичайното.

Революционните промени в женския футбол, които Милан въведе

Революционните промени в женския футбол, които Милан въведе

Крачка в правилната посока

Също така при дадена дузпа за игра с ръка провинилият се играч няма автоматично да получава жълт картон, а само по преценка на съдията.