Едва ли някой би оспорил, че принцеса Даяна е имала изключителен вкус за мода и винаги е изглеждала стилно. Дори и когато е целяла да бъде по-небрежно облечена.

Принц Уилям и инициативата му Homewards за борба с бездомността

Дали принцеса Даяна би се гордяла с Уилям

Принцът по стъпките на майка си

Една от най-запомнящите ѝ се визии е тази от поло мач от 1981 г., когато тя все още е годеница на тогавашния принц Чарлз. За събитието тя е облечена в червен пуловер с бели овце, сред които има и една-единствена черна овца.

Точно този пуловер ще бъде част от търг на Sotheby's в Ню Йорк между 31 август и 14 септември. Очаква се цената за него да достигне 50-80 000 долара. Освен това дрехата ще бъде изложена от аукционната къща на 7 септември, когато започва Седмицата на модата в Ню Йорк.

От Sotheby's споделят, че пуловерът е запазен и въплъщава изяществото, чара и вкуса за мода на принцеса Даяна. И допълват, че за тях е чест да предложат "този исторически пуловер" на търг.

Създателите на дрехата са Сали Мюър и Джоана Озбърн от Warm & Wonderful. Те правят дизайна ѝ още през 1979 г. и когато самата принцеса Даяна я облича, популяризира не само бизнеса им, но и носенето на друхи, създадени от малки бизнеси като цяло.

Двете дизайнерки разказват, че за първи път са разбрали, че лейди Даяна носи пуловера им, когато я виждат на първа страница на един от вестниците. "Нейното влияние беше въздействащо почти веднага след това, което доведе до скок в продажбите и обществената осведоменост за нашия малък лейбъл, за което ще бъдем вечно благодарни", споделят Сали Мюър и Джоана Озбърн от Warm & Wonderful, цитирани от CNN.

Любопитно е, че няколко седмици след първата поява на Даяна с пуловера, дизайнерките получават писмо от Бъкингамския дворец, в което пише, че принцесата без да иска го е разплела на едно място и иска да бъде оправен или заменен. Сали и Джоана решават да изплетат чисто нов пуловер на Даяна, за което получават благодарствено писмо.

През 1982 г. на друг поло мач принцесата е снимана с новата си дреха, която обаче се различава малко от предишния модел по разположението на овцете.

Оригиналният пуловер, този с разплетената част, е открит през март тази година от двете дизайнерки на тавана им и ще намери своя нов собственик на търга на Sotheby's.

Версия на дрехата пък може да бъде видяна в лондонския музей Victoria and Albert. За актрисата Ема Корин, която играе Даяна в четвъртия сезон на The Crowwn, e създадена реплика на пуловера.

“Роклята на отмъщението” на принцеса Даяна, от която всички в TikTok има какво да научат и днес

“Роклята на отмъщението”, за която всички говорят

Да, като тази на принцеса Даяна

След като през 1994 г. Сали Мюър и Джоана Озбърн от Warm & Wonderful спират да произвеждат дрехата, през 2020 г. те отново я връщат в колекцията си, като цената ѝ сега е 250 паунда (или 295 долара).