Освен страстен почитател на адреналина, Ивайло Дончев е истински специалист в сферата на екстремната фотография. Познат на повечето хора като фотограф на Red Bull, всеки, който е виждал снимките му на десетките "летящи хора", бързо си обяснява защо е един от малцината българи, избрани от компанията. Но както той самият казва, човекът Ивайло Дончев се оказва много по-различен от мъжът с камерата в ръцете.

Когато снима, Ивайло е много фокусиран, мисли за хиляди неща, доста по-комуникативен и екстровертен е. Бързо се адаптира към всякакви условия, ситуации, импровизира, дори понякога влиза в дадени роли, ако съответният му ангажимент го изисква.

Извън работата си обаче Ивайло е по-обран, по-тих, по-непредвидим и по-интровертен. Обича да стои леко встрани, да слуша и да наблюдава хората и ситуациите. Говори и по-малко. Със силно набито око за детайлите, оставащи скрити за мнозина, той мълчаливо изучава света около себе си.

Снимка 686394

Източник: Ивайло Дончев

Тези, които го познават по-добре, знаят, че е и човек, на когото могат да разчитат. Добър слушател, събеседник на всякакви теми, опора, подкрепа, пример. По-близките около него пък са наясно, че когато е в много добро настроение, има и таланта да "ръси всякакви глупости", защото обича да разсмива хората и да ги вижда усмихнати.

От Шумахер и Хамилтън до Джокович и Надал - Любомир Асенов снима най-големите спортисти на планетата

От Шумахер и Хамилтън до Джокович и Надал - Любомир Асенов снима най-големите спортисти на планетата

Какво е да си единственият българин с достъп до всички състезания на F1

Понякога обаче Ивайло има нужда да остане сам и да се вглъби в себе си. Това далеч не означава, че е вълк единак, просто има такъв подход за справяне с определена ситуация или период в живота.

"Това, което показвам и което е видимо за повечето хора, е само връхчето на айсберга. Целият ми път до тук и сега, целият ми начин на живот, начинът, по който действам, нещата, които правя, човекът, който съм, са тясно свързани със случки и травми от миналото ми, които е трябвало да осъзная, да отработя и да си науча уроците", споделя Ивайло.

Снимка 686117

Източник: Ивайло Дончев

Не крие, че обича да помага на хората, но много бързо може да обърне страницата, ако предадат доверието му. Не обича обаче споровете и избягва всякакви словесни конфронтации.

Ивайло е много борбен човек, със силен дух, много интуитивен, понякога загадъчен, мистериозен и непредсказуем. Човек, който иска да вдъхновява, хората чрез личния си пример и път, включително и чрез грешките, които допуска.

"Мечтател, който пази детската искра в себе си, а детето в мен вярва в невъзможното."

Що се отнася до фотографията, тя се появява някак естествено в развитието му на около 15-16 годишна възраст, когато започва да кара активно скейтборд. Още тогава открива един друг свят и се влюбва в пътуването, карането на нови места, срещите с нови хора и документираме тези моменти от приключенията с приятелите му.

Снимка 686111

Източник: Ивайло Дончев

И макар да са се променили активностите и спътниците, с които ги практикува, същите тези дейности и събития и до ден днешен продължават да поддържат тази искра.

Пътят на Ивайло всъщност е доста интересен. След като завършва математическа гимназия в Сливен и се дипломира като ландшафтен архитект, решава, че иска да се отдаде изцяло на снимането и така напуска родината, след като е приет да учи документална фотография в Кралската академия по изкуства в Хага, Нидерландия. През 2018 г. се завръща в България, несигурен какво бъдеще го чака у дома, но с ясни цели пред себе си. През 2021 г. той постига една от най-значимите си професионални постижения във фотографията - да стане част от Red Bull Photography.

Смята, че документалната фотография и тази на екстремни спортове все пак имат пресечна точка и това е разказването на истории. А за да си разкаже добре историята, трябва и търпение, и време, за да се потопи дълбоко.

"И двата типа фотография трябва да ги живееш, да ги чувстваш. Това означава да прекараш много време на съответните места и със съответните хора. Просто трябва да си част от живота, който искаш да покажеш."

Снимка 686112

Източник: Ивайло Дончев

Като човек, който не само снима, но и практикува екстремни спортове, един от които е скайдайвинга, не е изненадващо, че графикът на Ивайло е доста натоварен. Всъщност доскоро поддържа рутина с ясен план за всеки ден, пълен със 100 неща в списъка за изпълнение. В последно време обаче започва да отделя по-голямо внимание на съня си, защото това е пряко свързано с енергията му и начина, по който се чувства.

"Първото нещо, което правя, след като стана сутрин е да си взема душ и да благодаря на Вселената за днешния ден и затова, че и днес съм тук - жив, здрав, за семейството ми, приятелите, за уроците и възможностите по пътя ми, за хората, които срещам, за хората, които пускам", споделя за ежедневието си Ивайло.

Снимка 686118

Източник: Ивайло Дончев

И ако преди шест дни в седмицата е ставал много рано (между 4:30 и 5 ч.), за да спортува, за последните два месеца почти не тренира. Или поне не по същия начин. Напоследък денят му започва без кафе и с леки упражнения за раздвижване, последвани от 20-ина минути дихателни практики и около 20-30 минути медитация на финала.

Владислав Терзийски, National Geographic, Илон Мъск и какво разказа дрон фотографът за работата и хобито си

Българският дрон фотограф, който впечатли и Илон Мъск, и National Geographic

Владислав Терзийски за предизвикателствата на снимането с дрон и за работата си с National Geographic

След това идва ред на всичко останало - било то в работен или личен аспект. Опитва се да прекарва и по-малко време на телефона и в социалните мрежи, както и да е в леглото до към 22:30 - 23 ч.

Усеща, че му става все по-трудно и неприятно да "вирее в града". Обича тишината и спокойствието, затова винаги когато има такава възможност, изчезва сред природата.

Снимка 686109

Източник: Ивайло Дончев

С какво бихте се захванали, ако не се занимавахте с екстремни спортове и с фотография?

Към този момент не знам дали бих се върнал в сферата на ландшафтната архитектура. Винаги съм се посвещавал на нещата, които са ми интересни и които ще окажат най-голямо значение за развитието ми като човек. Обичам фотографията и най-вероятно ще снимам, докато мога, но дали тя ще бъде завинаги моя професия, не мога да кажа.

Ако не се занимавах с тези неща, предполагам пак щеше да е някакъв вид изкуство - изкуството да говориш пред другите. Може би нещо свързано с музика, писане, със сигурност някъде, където мога да използвам всичко, което съм научил до този момент и мога да предам нататък по някакъв нов и креативен начин.

Снимка 686113

Източник: Ивайло Дончев

В тази връзка, кое е най-голямото постижение, с което се гордеете?

В личен план - да се изправя срещу себе си, да призная грешките си, да мога да прощавам и да поискам прошка, да мога да се извиня и да обичам въпреки всичко. В професионален - може би да съм автентичен и да побеждавам егото си, с което все още се боря.

А най-големият ви страх?

Никога да не се променям, да спра да раста емоционално и духовно, като човек, като мъж, както и да не изгубя детската си искра, която вярвам, че е в основата на всичко, което съм.

Снимка 686116

Източник: Ивайло Дончев

Кои са хората, на които се възхищавате и ползвате като мотивация?

Мисля, че от всички хора - по-малки, по-големи, връстници, добри, лоши, приятели, врагове, познати, непознати - има какво да научиш и вземеш за себе си.

Хората, които са имали трудно детство, хора, които са израснали без майка, без баща, деца на разведени родители, но въпреки всичко са успели да се справят с тези трудности и да намерят пътя към себе си, са хора с които по-мога да се "свържа". Това са хората, чиито лични истории особено ме вдъхновяват, защото аз идвам от подобно място.

Снимка 686115

Източник: Ивайло Дончев

В някои от интервютата си казвате: "Бъди толкова добър, че да не могат да те подминат." Продължавате ли да поддържате на практика това мото в живота и в работата?

Със сигурност в онзи момент егото ми е говорило вместо мен. Сега не мисля точно така. Правилните хора, тези които са отредени за мен, няма да ме подминат, те ще се появят в живота ми, когато им дойде времето - по една или друга причина, без значение дали в личен, или в професионален план.

Да поддържаш горното твърдение излиза скъпо и го казвам от личен опит. Tова означава да се оставиш егото да те води, а така, малко по малко, губиш себе си и почваш да се разрушаваш отвътре.

Снимка 686114

Източник: Ивайло Дончев

Като ви кажат адреналин, какво точно си представяте в момента?

Представям си тук и сега, настоящия момент. Обикновено когато правя нещо свързано с този вид усещане, както го наричат хората адреналин, тогава се чувствам най-спокоен, в най-настоящия момент, нищо друго не съществува освен тук и сега. А това ми носи едно усещане за лекота и свобода.

В скайдайва например, това тук и сега за мен е съвсем друго място, тотално различно от ежедневието ми и постоянното мислене за какво ли не. Там всяка секунда е една вечност и времето тече по различен начин. Някак си мога много по лесно да почувствам и оценя сегашния момент и това, че съм жив.

От Рамбо и Джеймс Бонд до "Бързи и яростни 10" - каскадьорът Илко Илиев е повелителят на гравитацията

От Рамбо и Джеймс Бонд до "Бързи и яростни 10" - каскадьорът Илко Илиев е повелителят на гравитацията

За скоковете в живота и киното

Какво още искате да снимате?

Как растат децата ми, ако някой ден имам такива.