Остров Мавриций е едно от онези райски местенца на земята, които няма как да не желаем да посетим. Преди дни обаче той бе застигнат от екокатастрофа, след като петролен танкер заседна в близост в Индийския океан, а от него започна да се излива петрол.

И това продължава повече от две седмици, а властите смятат, че вече над 1000 тона гориво се е изляло във водите край острова. В момента притесненията на всички са, че танкерът може да се разцепи на две и замърсяването да придобие огромни размери, защото в него има още цели 2500 тона.

Докато се правят опити за източване на петрола, а правителството обяви извънредно положение, местните не стоят безучастни, а правят всичко по силите си, за да спасят своя дом. И са открили един на пръв поглед нестандартен начин.

Те изграждат бариери, с които да спрат разпространението на горивото. Правят ги от различни материали, сред които слама, листа от захарна тръстика и човешка коса, които абсорбират мазнината. Всичко това се поставя в платнени чували или дълги мрежи, които се пришиват една за друга.

Снимка 492043

Източник: Instagram / Greenpeace Africa

Така жителите на Мавриций собственоръчно създават километрична бариера за разлива, а много жени доброволно се разделят с косите си и ги даряват за добрата кауза. Човешката коса е перфектният материал за целта, защото отблъсква водата, но се свързва с всяко масло. Един килограм от нея може да абсорбира до цели осем литра масло, предава IFL Science.

Този метод за действие при разливи обаче не е измислен от жителите на острова. Той се използва за пръв път през 1978 г., когато танкерът Amoco Cadiz разлива около 220 880 тона нефт край бреговете на Бретан, Франция.

В края на 90-те учените от NASA правят проучване, според което 11 340 килограма коса са достатъчни за абсорбирането на 170 хиляди галона разлято масло. Всеки галон съдържа 3,78 литра и може да бъде абсорбиран за по-малко от две минути. Така човешките коси се оказват също толкова ефективни, колкото синтетичния полипропилен, който се използва най-често в случай на разливи.

Малдивите, кораловите острови и ще изчезнат ли заради глобалното затопляне

Ще изчезнат ли Малдивите заради глобалното затопляне

И какъв е естественият им защитен механизъм

В момента на Мавриций тече активна кампания за даряване на коса, а местните очакват сериозна помощ от няколко тона и от Франция, която някога е била колониален владетел на острова.