Оскарите през тази и следващата година се очертава да бъдат последните, които ще включват наложилите се досега категории. Всъщност за последно от Академията са се решавали да добавят нова категория през 2001 г. Оттогава насам вече се раздава статуетка и за най-добър игрален анимационен филм.

„Месец на Оскарите“ по bTV Cinema - кои филми, освен "Батман", ще видим за първи път в родния ефир

Кога ще гледаме "Батман" и "Дюн" по телевизията

Ето кога започва "Месец на Оскарите" по bTV Cinema

Още през 90-те години обаче започва и борбата на кастинг директорите в кино индустрията също да получат своя категория на Оскарите. Тогава обаче усилията им не получават широка подкрепа и предложението им така и не се осъществява.

Сега, около цели три десетилетия по-късно, вече е решено кастинг директорите в крайна сметка също да могат да се състезават за награда от Академията.

Така, 98-ата годишна церемония, която по план ще е през 2026 г., ще се проведе с нова категория, а именно - за постижение в кастинга на филм. Правилата на категорията ще бъдат обявени през април 2025 г., когато ще станат ясни и пълните правила за 98-ите награди Оскар, пише Variety.

"Кастинг директорите играят съществена роля в създаването на филми и с развитието на Академията сме горди да ги добавим към категориите, които отличаваме", споделят главният изпълнителен директор на Академията Бил Крамър и нейният президент Джанет Янг.

Идва „Треска за Оскари“ по KINO NOVA с 34 наградени филма

Идва „Треска за Оскари“ с 34 наградени филма

И кога и къде да гледаме церемонията на Оскари 2024

В съвместно изявление пък представители на кастинг директорите изразяват благодарността си към ръководството на Академията за тяхната подкрепа. "Тази награда е заслужено признание за изключителните таланти сред кастинг директорите и свидетелство за всеотдайните ни усилия", допълват те.