Настъпи и първият уикенд на юни - месец, в който ни е напълно позволено да мислим за ваканции, морета и далечни брегове. По този повод подбираме три книги, чието действие се развива на остров.

"Разкази на сън"

Панос Йоанидис е един от най-значимите съвременни автори от Кипър. Съвсем закономерно голяма част от прозата му е съсредоточена върху родния му остров и морето.

Снимка 576339

Източник: Колаж / Колибри

В този сборник разкази се преплитат реалното със съня и въображаемото, като често започваме да се чудим коя част от представената история е истинска и коя е прекрачила в границите на съновиденията.

Изд. Колибри, 15 лв.

"Зимата на лъвовете"

Романът е продължение на "Сицилианските лъвове", като и двата романа на Стефания Аучи разказват истинската история на известната сицилианска фамилия Флорио. Времената, когато Паоло и Иняцио бягат без пукната пара в Палермо, е отминало.

Снимка 576341

Източник: Колаж / Лемур

Сега те са богат, уважаван и влиятелен род, който обаче трябва да свикне с променящата се природа на 20 век и да устои на предизвикателства на на времето. Както и вътрешните разпри в семейство Флорио.

Изд. Лемур, 28.90 лв.

"Чумни нощи"

"Исках да напиша роман за чумата, защото смъртта ни учи колко е прекрасен животът." Това казва по повод най-новата си книга нобеловият лауреат Орхан Памук. Идеята да подхване темата за чумата, опустошила части от родната му Турция преди повече от 100 години, идва след коронавирус пандемията.

Снимка 576340

Източник: Колаж / Еднорог

Действието ни пренася на китния остров Мингер на Източното Средиземноморие, където през 1901 г. избухва чумна епидемия. До момента живели в разбирателство, сега мюсюлмани и християни започват да се обвиняват взаимно за "докарването" на болестта, а местните власти се провалят в опитите си да овладеят епидемията. Всичко това се случва на фона на достигналата залеза си Османска империя.

Изд. Еднорог, 29.95 г.