Бьорк е и си остава един от най-авангардните артисти за последните няколко десетилетия. Росалия пък успя да докаже, че може да си фламенко изпълнител, който с лекота прекрачва границите на музикалните жанрове.

Неземните костюми от турнето на Бьорк

Неземните костюми от турнето на Бьорк

Исландката изненадва за пореден път

На пръв поглед двете имат малко общо - Исландия и Испания преспокойно могат да мина за пълни противоположности. Двете обаче обединяват таланта си, за да запишат заедно песента "Oral".

Парчето е стара композиция на 58-годишната исландка, написана в края на 90-те години на миналия век малко преди излизането на албума й Vespertine. Тя се сеща за него тази година, когато в родната й страна все повече се обсъжда вредното влияние на изкуственото отглеждане на сьомга в морето.

Точно заради това всички приходи от "Oral" ще отидат при активисти от фиорда Сейдисфьордур, които се борят по юридически начин да забраняват вредната практика.

Не можем да не обърнем внимание и на доста впечатляващото видео, което съпътства песента на Бьорк и Росалия. В него двете се бият с големи самурайски мечове, за което режисьорката Карлота Гереро пояснява, че символизира женския гняв като движеща сила за промяна.

"Двете не се бият една с друга. Те тренират заедно, за да се борят срещу реалния и много по-голям враг", пише тя в профила си в Instagram.