Септември е тук, учебната година е на седмица разстояние, а активният работно-учебен сезон вече започва. По-наситен става и кинокалендарът. Ето кои заглавия ни хванаха окото за този месец.

Секс сцените в "Благи деяния” на Йоргос Лантимос - изобилие от голота и необичайна сексуалност

Секс сцените в "Благи деяния” на Йоргос Лантимос - изобилие от голота и необичайна сексуалност

Актьорите в главните роли откровено за най-провокативната част от работата си по филма

"Благи деяния"

Йоргос Лантимос вдигна собствената си летва безкрайно високо с "Клети създания" и нямаше как очакванията на почитателите му за новия му филм да не са също такива. Дали ги оправдал ще разберем, ако гледаме "Благи деяния" - филм в обичайния сюреалистичен за Лантимос стил, съставен от три независими истории, в които обаче участват едни и същи актьори. А те са Ема Стоун, Уилем Дефо, Маргарет Куоли, Джес Племънс, Джо Алвин, Хонг Чау и др.

От 6 септември

"Бийтълджус Бийтълджус"

Историята е продължение на филма на Тим Бъртън от 1988 г. "Бийтълджус", който се занимава с едноименния пакостлив демон. Десетилетия по-късно той се завръща в живота на семейство Дийтс, благодарение на това, че някой изрича три пъти името му. Уинона Райдър се завръща в оригиналната си роля на Лидия, а Джена Ортега е нейната дъщеря Астрид. Майкъл Кийтън е Бийтълджус, като ще видим още Моника Белучи, Уилем Дефо, Катрин О'Хара, Джъстин Теру.

От 6 септември

"Мълчанието е злото"

Американците Лоис и Бен Долтън живеят в Лондон с 11-годишната си дъщеря Агнес. По време на ваканция в Тоскана те се сближават с британска двойка Пади и Кира, и немият им син Ант. Когато британците канят семейството на Лоис и Бен на ваканция в идиличната им къща в провинцията, те виждат в това възможност наистина да се откъснат от ежедневието си. Почивката обаче се оказва смразяващ кошмар. Участват Джеймс Макавой, Макензи Дейвис, Скот Макнеъри, Ейслинг Франсиоси.

От 13 септември

"Герой на нашите сънища"

В последните години Никълъс Кейдж се отърси от екшън ролите, за да поеме такива на доста любопитни персонажи. Сериалът на Amazon с него Longlegs е определян като един от най-страховитите напоследък, а сега можем да го гледаме в друга алтернативна роля. Кейдж е Пол Матюс - съвсем обикновен семеен мъж, чийто живот се преобръща на 180 градуса, когато милиони непознати хора започват да го виждат в сънищата си.

От 20 септември

"Шошана"

Майкъл Уинтърботъм никога не е захващал леки теми - достатъчно е да си припомним "Добре дошли в Сараево" или "Джуд". Той избира точно 2024 г да пусне новия си филм, чието действие се развива в Тел Авив през 1938 г. Британците са тези, които по онова време трябва да се справят с напрежението между местното палестинско и еврейско население. Томас Уилкин е полицай, влюбен в Шошана - дъщеря на дъщерята на един от основателите на ционисткото работническо движение Дов Бер Борохов. Британските власти използват изтезания, за да се справят със съпротивата срещу тях, а Шошана започва да получава заплахи.

От 27 септември