Мария "Мери" Лахута обича чуждите езици и музиката. През февруари миналата година тя преследва и двете си страсти докато учи в Италия. Тогава обаче руската армия нахлува в Украйна и тава ѝ попречва да се върне в родината при семейството си и разваля плановете ѝ да завърши у дома. Едва ли обаче тя е очаквала следващата изненада в живото си, а именно - година по-късно да е омъжена и да заживее в САЩ.

Тризнаците, които още с раждането си поставиха рекорд на Гинес

Тризнаците, които още с раждането си поставиха рекорд на Гинес

Кои са най-младите тризначки в света с рекорд

Мери израства в Харков, един от най-големите градове в Украйна, в семейството на баща строител и майка начална учителка. На 18 години момичето се мести в Киев, за да учи в Националната музикална академия на Украйна.

След като завършва бакалавърска степен, тя записва магистратура и заминава по Еразъм в Монополи, Италия. Планът ѝ тогава е да учи един семестър в музикалната консерватория Нино Рота и след това да се върне в Украйна. "Но тогава започна войната", разказва Мери пред People. И когато завършва, все още не е безопасно да се прибере.

Междувременно в продължение на две години тя упражнява руския и английския си като си общува онлайн с американеца от Кентъки Марк Ягър. Той ѝ предлага помощ по програма "Обединение за Украйна", благодарение на която Мери имигрира и заживява точно в Кентъки. Малко след това те започват да се срещат, а малко след Свети Валентин тази година се женят.

"Това е съдба. Имам чувството, че познавам Марк през целия си живот", споделя Мери. Марк пък разказва, че в началото, когато още са си пишели и говорели онлайн, са били много добри приятели. Самият той преподава английски като втори език в гимназия в САЩ и започва да учи руски, докато преподава английски в Санкт Петербург в края на 2016 г. "Беше много лесно да се говори с нея", издава още той.

Преди обаче Мери да се премести в Кентъки, Марк отива до Италия, за да я види и я спечелва с мили и романтични жестове. Когато обаче тя се мести в Кентъки при него, двамата все още са просто приятели. Чак на по-късен етап започват да обмислят дали да се срещат, а вече няколко месеца след като са заедно, си говорят и за брак.

Двойката се жени на семпла церемония - точно такава, каквато булката си е представяла. Меденият им месец пък е Националния парк Mammoth Cave в Кентъки, само на около 40 минути от дома им. Но младото семейство планира да пътува и до по-далечни дестинации.

Вероятно е скоро да отидат в Украйна, за да посетят семейството на Мери, което отказва да напусне страната, въпреки разразилата се война. Един от професорите ѝ загива още в първите дни след нашествието. "Тя беше известен украински композитор", разказва Мери.

След като сега тя е в Кентъки отново е студентка и учи графичен дизайн с пълна стипендия. Освен това се занимава и с YouTube канала си, в който споделя свои композиции, и с Instagram, където качва снимки.

Ча Са-Суун - жената, която взе шофьорска книжка след 960 опита

Жената, която взе шофьорска книжка след 960 опита

И инвестира над 12 500 евро

Мери и Марк дори си имат влог, в който споделят пътуванията си и ежедневието си. Част от хобитата им са настолни игри, пинг-понг и тенис. "След стресиращ ден ми е хубаво да се прибера у дома при Мери. Мери е много, много любяща", казва Марк. "Обичам когато се събудя, да видя Марк близо до себе си", споделя Мери.