Ако предците ни можеха някак да видят как в днешно време малки и големи подръпват от цигари с марихуана с невероятно високо съдържание на THC, докато се взират в безкрайни сериали и филми, най-вероятно щяха да се плеснат по челата и да цъкнат шумно с език, съжалявайки слепотата на модерния хомо сапиенс.

Факт е, че канабисът се използва от хилядолетия, но с доста по-различни цели и мотиви от днешните.

Наскоро археолози са открили останки от ритуално употребяван канабис в Западен Китай. Те свидетелстват, че "билката" е била ползвана като част погребалните обичаи на племената, обитавали планината Памир преди повече от 2500 години.

Снимка 428865

Източник: Xinhua Wu / Monash University

Открити са специални пособия, чрез които растението е било изгаряно, а димът е бил свободно вдишван от присъстващите на погребалната церемония, пише Reuters.

Защо марихуаната на улицата не е медицинска

Защо марихуаната на улицата не е медицинска

Има ли разлика между тях?

Интересното е, че количеството на активното вещество THC в откритите останки е доста по-високо от типичното за диворастящите растения от рода на канабиса. Това кара учените да смятат, че предците ни са отглеждали някои растения с целта да ги направят по-психоактивни.

Снимка 428864

Източник: Xinhua Wu / Monash University

Растенията са се ползвали в погребалните церемонии под звуците на специални ритми с идеята да бъде усилено въздействието им върху съзнанието на присъстващите.

Подобни археологически разкрития са били установени и на територията на планината Алтай в Русия, датиращи от същия период.